Toepassing van essentiële oliën

Wat zijn essentiele olien?

Heb je wel eens aan een roos of een jasmijnbloemetje geroken? Of langs een lavendelstruik gelopen? Of een basilicumblaadje fijngeknepen tussen je vingers? Dan heb je al kennis gemaakt met de kwaliteiten van essentiële olie. Het is een essentieel onderdeel van elke plant. Het zorgt voor de bijzondere geur, maar functioneert ook als bescherming (afweer tegen schadelijke insecten of aantrekken van bestuivers) en is veelal onderdeel van het immuunsysteem van de plant. 

Als essentiële olie op de juiste manier worden ‘gewonnen’, dan is deze vele malen krachtiger dan bijvoorbeeld pure kruiden. Het is de meest pure, natuurlijke EHBO die je als mens maar kunt wensen… 

Je kunt ze op verschillende manieren toepassen

In het kort:

Aromatisch: Geur werkt enorm krachtig op mentaal en emotioneel vlak. Door bijvoorbeeld te ruiken aan het flesje, een drupje in je handpalmen te doen en als een kommetje om je neus te houden, of door de olie via een diffuser in de lucht te verstuiven, komen de werkzame geurmoleculen al snel terecht in ons limbische systeem (onderdeel van onze hersenen). Dit systeem reguleert onder andere onze emoties. Zo kan geur vrij eenvoudig je emotie (en daarmee je gedrag) beïnvloeden! 

Topisch: Direct aanbrengen op de huid zorgt ervoor dat de olie al snel zijn heilzame werk kan doen. Je kan de olie eventueel verdunnen met een draagolie om lokaal te werken, of puur* gebruiken om snel te worden opgenomen in het lichaam en daar zijn werking te doen. 

Inwendig: Een aantal oliën** kun je innemen door ze bijvoorbeeld te gebruiken tijdens het koken of als smaakmaker in water. Diverse oliën kun je ook (eventueel in een capsule) intern gebruiken voor ondersteuning van diverse lichaamsprocessen. Door het innemen van een essentiële olie komt deze direct in je bloed, en via de bloedbaan bij al je organen tot zelfs in de cellen. 

Onderschat nooit de kracht van een goede olie!
Zorg dan wel voor echt zuivere, hoogwaardige kwaliteit olie, zonder synthetische of andere toevoegingen! Dat is ook de reden dat ik heb gekozen om te werken met de oliën van DõTERRA.

* Niet alle oliën zijn puur op de huid te gebruiken: zogenaamde hete oliën zoals bijvoorbeeld oregano, tijm, kruidnagel, kaneel moet je altijd verdunnen bij het aanbrengen. Bij twijfel, en zeker bij ouderen of kinderen, altijd verdunnen!
** Niet alle olien zijn geschikt om in te nemen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent!

Steeds dichter bij je zelf met essentiële olie!

Essentiële oliën kunnen je ondersteunen op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Als ze tenminste zuiver zijn en daardoor hun therapeutische werking hebben behouden voor ze in het flesje gaan. Daarom heb ik gekozen om te werken met de essentiële oliën en supplementen van DõTERRA.

In de blogs op deze website vind je (in de nabije toekomst) meer informatie over de oliën en hun mogelijkheden.