Berscherm en verzorg jezelf en je tuin in het voorjaar

Het is weer voorjaar, en dus gaan we vaker naar buiten.
Gewoon lekker wandelen en genieten van het zonnetje en de natuur.
Of bezig met de voorbereidingen in de tuin, die het nieuwe seizoen inluiden. Snoeien, zaaien, misschien planten delen, voeding geven…. om zo maar wat te noemen.

Allemaal activiteiten waar essentiële oliën een ondersteunende rol kunnen spelen bij beschermen, verzorgen en eventueel genezen. Voor jezelf en voor de planten.
In dit blog geef ik je tips om zowel jezelf als je tuin te ondersteunen.

Waarom zou je essentiële oliën gebruiken?

Sinds ik de natuurlijke kracht van essentiële olie hebt ontdekt, gebruik ik steeds minder vaak synthetische (en commerciële) middelen. Simpelweg omdat ik mijn lichaam zo min mogelijk wil blootstellen aan schadelijke stoffen. Dus ook niet op dit vlak.

En zoals de plantenwereld zichzelf beschermt en geneest door hun eigen krachtige systemen, zo kunnen wij dat ook door gebruik te maken van hun kracht, namelijk de essentiële olie.

Veiliger voor je huid, voor je lichaam en voor het milieu.

Bescherm jezelf!

Seizoensuitdagingen

Nu het weer lente wordt, krijgen velen last van de in de lucht aanwezige pollen, met als gevolg een reactie van de luchtwegen en meer.

Gelukkig kunnen essentiële oliën daar (meestal) heel eenvoudig verlichting bij brengen. De combinatie Citroen, Pepermunt en Lavendel is hierbij goud waard.

Kortgezegd zorgt citroen voor de afvoer van de schadelijke allergenen, pepermunt helpt je je luchtwegen weer te openen, en lavendel werkt als natuurlijke antihistamine.

De oliën dagelijks in een capsule innemen, inhaleren en/of op de huid aanbrengen kan je helpen de (effecten van) allergische reacties te verkleinen. En individueel kun je de oliën natuurlijk ook gebruiken als extra ondersteuning.

Beestjes

Ook de insecten in de lucht en op de grond worden steeds actiever. Teken, muggen, rupsen, wespen en meer, het liefst wil je dat ze bij je uit de buurt blijven. Ook hiervoor kun je essentiële oliën inzetten.

TerraShield is een mix die al kant en klaar is, bestaande uit verschillende insectenwerende oliën. Deze heet niet voor niets de ‘outdoorblend’, de mix voor buiten. Vliegende en kruipende insecten gaan met een boogje om je heen (letterlijk!) als je je hebt ingesprayd met deze mix. OF als je deze in een draagbare diffuser in de buurt van je terrastafel hebt staan.
Je kunt ‘m nog extra versterken met bijvoorbeeld een paar druppels lemon eucalyptus voor extremere omstandigheden.

Specifiek wespen houden niet zo van de geur van citroengras, spearmint en kruidnagel. Een sprayflesje in je tas mee naar een picknick kan heel handig zijn! Of gebruik zo’n spray als er in je muren een nest wordt gebouwd op een plek waar je dit echt niet wilt.

Muggen houden niet van de geur van citronella, citroengras en citroen eucalyptus, maar ook lavendel, geranium en pepermunt vinden ze niet lekker. Dus maak een combinatie die jij wel lekker vind en zet de diffuser in de slaapkamer aan voor je naar bed gaat!

Verzorg jezelf!

Zonnekracht

In het voorjaar neemt de kracht van de zon toe. Voor onze winterhuid is het goed om langzaam te wennen, maar als het zonnetje er is, willen ook het liefst ook direct genieten. Daarom is het goed om je huid te beschermen en verzorgen.

Zelf heb ik een spraytje gemaakt met diverse oliën in een basis van gefractioneerde kokosolie en jojoba olie die op hun eigen wijze iets aan straling tegenhouden. Bijvoorbeeld Helichrysum, Arborvitae, Mirre, en Frankincense zijn oliën die je hiervoor kunt gebruiken.
Maar het blijft… zon bewust en niet te lang!

En aan het eind van de dag gebruik ik uiteraard een crème of oliespray met essentiële oliën die verzorgen en eventueel verkoelen. Denk aan Lavendel, Geranium, Pepermunt, en Helichrysum.

Toch gestoken?

Je kan nog zo je best doen om stekende insecten op afstand te houden, het kan zijn dat je toch een keer gestoken of gebeten wordt. Ook dan helpen essentiële oliën je om de ‘schade’ te beperken.

Algemeen: gebruik zodra je bent gestoken of gebeten eerst een druppel tea tree op de aangedane plek. Dit ontsmet, vemindert de eventuele jeuk en kan helpen om ontstekingen te voorkomen. Herhaal dat om de paar uur en wissel eventueel af (of combineer laag op laag) met lavendel. Pepermunt kan eventueel nog helpen ter verkoeling.

Als je een allergische reactie lijkt te krijgen, kun je ivm de histamine die je lichaam aanmaakt, ook een druppel lavendel via je duim op je verhemelte aanbrengen. Blijf ook genoeg water drinken, liefst met citroen, zodat afvalstoffen je lichaam uit kunnen.

Een teek verwijder je eerst voorzichtig, zonder gebruik van essentiële olie. Pas daarna breng je tea tree olie aan om de plek te ontsmetten. Gevolgd of afgewisseld met lavendel.

Gebruik van essentiële olie op je huid

Zorg in ieder geval dat je de meest zuivere essentiële olie hebt die je kunt vinden. Zo gebruik (en verkoop) ik alleen oliën van het merk dõTERRA. Daarvan weet ik dat ze puur zijn, en veilig voor gebruik voor mijn lichaam.

Voor gebruik op de huid is het vaak prettiger om de krachtige essentiële olie te verdunnen met een neutrale basisolie, bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie. De zogenaamde ‘hete’ oliën, zoals kruidnagel, moet je echt verdunnen voor gebruik op de huid. Van de in dit blog genoemde oliën kun je teatree en lavendel ook onverdund op de huid gebruiken.

Weet ook dat minder vaak meer is, als het gaat om het gebruik van essentiële olie. Beter iets vaker (bijvoorbeeld elk uur) één druppel gebruiken, dan 5 druppels in één keer.

Essentiële oliën zijn enorm krachtig!

Zorg goed voor je planten

Ook je planten houden van essentiële olie!

Dé (bijna) alleskunner is pepermunt olie. Maar daarover zo meer.

Het begint met goed voeden

Een fijne basis plantenvoeding kun je heel gemakkelijk zelf maken. Oogst in het voorjaar de jonge scheuten van brandnetel, paardebloem en andere (on)kruiden. Doe deze in een emmer water en laat dit 14 dagen staan (hou misschien zelfs wat apart voor een bijzondere salade!). Zeef dit naar een andere emmer en je hebt je eigen gier. Meng 1 liter gier en 9 liter water in een grote tuingieter, en voeg 5 druppels voedende lavendel, basilicum en pepermunt olie toe. Met deze voeding verwen je je platen 1 x per week. Ze zullen je dankbaar zijn!

Beschermen

Planten die niet in hun natuurlijke omgeving groeien (zoals onze tuinen) hebben soms wat hulp nodig. In plaats van synthetische middeltjes gebruik ik ook hier meer en meer de eigen kracht van de natuur.

Zoals eerder gezegd, pepermunt is mijn go-to olie voor in de tuin, maar er is meer wat je kunt gebruiken om zo natuurlijk mogelijk te tuinieren.

Een plantenspuit (1 liter) met water met 6-8 druppels pepermunt is iets wat ik altijd klaar heb staan in mijn bijkeuken. Deze spray is echt overal te gebruiken…

Bijvoorbeeld tegen ongewenste insecten zoals mieren, zilvervisjes en fruitvliegjes. Spray rechtstreeks op de plek (bijvoorbeeld op de drempel of op plekken waar mieren je huis binnenkomen) of spray op watjes, wattenschijfjes of een stukje keukenrol wat je daar legt waar je de beestjes wilt laten verdwijnen. Ze gaan er niet dood van, maar zoeken simpelweg andere plekken!

Als je wilt gaan zaaien of poten, kun je ook eerst de grond vochtig maken met deze pepermuntspray. Zo heb je direct een basisbescherming meegegeven voor een goede start.

NB. Als het warm is, is een pepermuntspray ook heerlijk verkoelend voor jezelf! Pas wel op bij je ogen!

Te veel diertjes en schade voor de planten?

Extra krachtige bescherming, bijvoorbeeld voor je moestuinplanten kan soms nodig zijn. Een krachtig basismengsel is dan een liter water met ½ eetlepel natuurlijke groene zeep en 10 druppels tijm, 10 druppels lavendel en 10 druppels pepermunt. Schudden voor gebruik!

Je kan dit basismengsel altijd aanvullen met een andere essentiële olie al naar gelang de ‘plaag’ in je plant. Spray op en onder het blad, de spelen en op de aarde bij plagen die je plant echt aantasten.

Zo houdt ik mijn rozen luizen-vrij, en ook slakken in mijn moestuin wat meer onder controle.

Nog meer weten?

Er is nog zo veel meer te delen over essentiële oliën en hun helende en verzorgende werking. Daarom zijn er kennismakingsworkshops en verdiepingstrainingen over diverse onderwerpen.
Ik vertel je er graag meer over! Neem deel aan een kennismakingsworkshop of stel me je vraag rechtstreeks. Ik help je graag verder, én laat je met liefde kennismaken met deze prachtige krachtige oliën die je leven kunnen veranderen!

Welke tip(s) ga jij toepassen?

Laat het weten in de reacties. Ook als je aanvulligen of vragen hebt!

Ben je geïnteresseerd in het basistrio Lavender, Peppermint & Lemon, dan koop je hier je voordelige startset met flesjes van 5 of 15 ml met korting, inclusief een account om gedurende 1 jaar lang 25% korting te ontvangen op al je essentiële oliën en supplementen van dõTERRA. Maak zelf je keuze en pas je bestelling aan naar wens. Wil je een nóg voordeligere keus, neem dan contact met me op en we kijken wat het handigst is voor jou.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *