Help je emoties een handje!

Dat essentiële oliën een positieve bijdrage kunnen leveren aan (de ondersteuning van) onze gezondheid is al eeuwen lang bekend. Dat geldt voor zowel het fysieke (ondersteuning van onze lichaamssystemen en processen), maar ook voor het mentale en emotionele.

Emoties

Emoties zijn onderdeel van het leven. Maar als ze je overweldigen (of als je er in blijft ‘hangen’, dan kan dat een groot en negatief effect hebben op je functioneren en op bijvoorbeeld je geluk. Een emotie is een reactie op iets wat er gebeurt. Je hoort, ziet of voelt iets, en ervaart verdriet, angst, boosheid, of natuurlijk blijheid of andere fijne emoties, etc. Het is je misschien al opgevallen… ik schrijf “ervaart’, in plaats van je ‘bent’ (verdrietig, angstig of blij). Je bent namelijk niet je emoties, je hebt ze, je ervaart ze. En dat betekent automatisch dat jij de controle kunt nemen over je emoties.
Emoties zijn te beïnvloeden, door onder andere je gedrag of je gedachten aan te passen. Probeer maar eens verdrietig te zijn, als je recht op staat, naar boven kijkt en denkt aan iets leuks. Lukt je niet, hè?

Overigens, emoties hebben wel een doel (angst: vluchten of vechten, verdriet: verwerking, boosheid: ontlading, etc) en het is ook belangrijk om ze echt even te (door)voelen. Een emotie an sich duurt echter maar kort (tenzij er andere medische dingen aan de hand zijn). Daarna gaan onze gedachten er mee aan de haal, en versterken we de (ervaring van de) emotie. Dus… ga nooit in gevecht met dat wat je voelt, dat werkt averechts.

Blijven hangen of doorgaan (of doorslaan) in een emotie is -op z’n zachts gezegd – niet handig. Als je niet goed bij jezelf kunt blijven (in je kracht kunt blijven) doordat je emoties de overhand hebben genomen, dan kunnen essentiële oliën je waarschijnlijk een goede ondersteuning bieden. Oliën kunnen je gemoedstoestand namelijk beïnvloeden.
Nb. Daarnaast kan het natuurlijk verstandig zijn om om een coach of therapeut in te schakelen. Essentiele olie biedt ondersteuning, maar soms is er meer nodig!

Essentiele oliën en emoties

Hoe oliën onze emoties beïnvloeden is heel complex en nog lang niet helemaal duidelijk. Dát oliën emoties kunnen beïnvloeden is wel zeker. Het werkt voor een groot deel via ons geur-systeem, welke direct is verbonden met ons limbisch systeem, het deel van de hersenen wat over emoties (en herinneringen) gaat.

Daarbij speelt de chemische samenstelling van een olie een rol.

Een olie is opgebouwd uit vele kleine (scheikundige) bouwsteentjes, moleculen en atomen, en verbindingen daarvan. Deze bouwstenen hebben allemaal een eigen werking: rustgevend, opbeurend, verzachtend, grondend, verwarmend, etc…
Als je dus weet uit welke bouwstenen een olie bestaat, kun je op een heel effectieve manier de olie in zetten.

Wil je hier meer over lezen, dan heeft dõTERRA een e-book gemaakt over emotionele aromatherapie. Een aanrader voor even wat meer achtergrond. Je kunt deze hier downloaden.

DõTERRA heeft een speciale lijn ontwikkeld met emotie-oliën, die op emoties toegespitst zijn.

Deze 6 oliën kunnen je ondersteunen bij een scala aan emoties. Zowel in pure olie (in elk flesje zit een speciaal samengestelde mengeling van verschillende pure oliën), als in een roller, waarin de olie is verdund met gefractioneerde kokosolie. Om eenvoudiger mee te kunnen nemen, maar ook veilig voor ouderen en kinderen.

De Essential Emotion kit

Deze lijn bestaat uit de volgende olie-blends, met daarbij heel kort waar ze ondersteuning bij kunnen geven (weet dat dit slechts een tipje van de sluier is, oliën kunnen zo veel méér doen):
Motivate – voor aanmoediging, moed, vertrouwen, geloof in jezelf (als tegenhanger van pessimisme, cynisme en twijfel)
Cheer – blijheid, energieboost, positiviteit en optimisme (i.t.t. gevoelens van hopeloosheid, somberheid, verveling)
Passion – inspiratie, creativiteit, passie, spontaniteit (te gebruiken bij ontevredenheid, bitterheid, bezorgdheid of te serieus zijn)
Forgive – vergeving, lichtheid, tolerantie, begripvol (i.t.t. kritisch, (ver)oordelend, verzet, cynisch, anderen de schuld geven, schaamte)
Console – de olie van verwerking, de arm om je heen. ontspanning, rustig en sereen (als tegenhanger van wrok, verlies, trauma, rusteloos, zorgelijk)
Peace – innerllijke rust, in het hier en nu, vredig, vertrouwen (toe te passen bij afhankelijkheid, onzekerheid, controle willen houden, angst, drukte in het hoofd).

Hoe gebruik je deze blends?

Allereerst kies je natuurlijk welke je wilt inzetten en welke emoties je wilt ondersteunen of verzachten. Het oliewiel kan je daar behulpzaam bij zijn.

Het snelste effect is door geur: dus ruik aan het flesje met pure olie of doe een druppel olie in je handpalm, wrijf kort je handen op elkaar en maak een kommetje rondom je neus, en adem een paar keer diep in. Ook kun je een druppel met je handen verdelen over de punten van je haar, zodat je met elke hoofdbeweging de geur ruikt. Uiteraard kun je de olie ook perfect gebruiken in de diffuser om langere tijd de geuren hun werk te laten doen.

De touch rollers kun je heel handig gebruiken om de olie onder je voeten aan te brengen of juist op je pols of in je nek. Sommige geuren lenen zich ook perfect om als ‘parfum’ te gebruiken, dus ik heb vaak zo’n roller (motivate of passion zijn mijn favorieten) in m’n handtas!

Let op: deze blends zijn niet om in te nemen, dus gebruik ze alleen aromatisch of topisch!

Deze oliën zijn los verkrijgbaar, of in een complete set. Er zijn verschillende manieren om dit aan te schaffen.
En natuurlijk krijg je er, als je ze via mij aanschaft, ook begeleiding bij. Qua gebruik van de oliën, maar als je dat wilt, kunnen we ook kijken naar wat er achter zit. Want ik ben niet voor niets coach, en heb zelfs een e-book geschreven over het omgaan met beperkende gedachten, overtuigingen en emoties.

Naast deze emotionele aromatherapie blends, die speciaal zijn samengesteld voor de belangrijkste emoties (angst, boosheid, verdriet) en gemoedstoestanden (somberheid, ontevredenheid, twijfel), kunnen de enkelvoudige oliën en andere samengestelde blends van dõTERRA natuurlijk ook een geweldig effect hebben op emoties. Omdat hier nog zo veel meer over te vertellen is, bewaar ik dat voor een andere keer.

Wil je nu al meer weten of heb je een specifieke vraag? Neem gerust contact me me op. Dan kijken we wat de handigste manier is om elkaar te spreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *