Detox je lichaam, maar wel zachtjes

Een detox is een proces waarbij het lichaam wordt gereinigd van gif- en afvalstoffen. Zowel in je darmen, als in andere organen. Door het verwijderen van deze stoffen kan het lichaam beter functioneren, waardoor verschillende gezondheidsuitdagingen kunnen worden voorkomen.

Echter, alleen je lichaam ontgiften is niet voldoende. Je zult ook echt (te beginnen met kleine) veranderingen in je levensstijl willen aanbrengen, met daarbij ook een reiniging voor je omgeving, Tot slot kun je natuurlijk ook – naast je lichaam – je geest en ziel reinigen. Dan hebben we het veelal over emotionele en spirituele detox.

In dit blog richt ik mij voornamelijk op de lichamelijke detox. De emotionele detox bespreek ik in een ander blog.

Waarom zou je überhaupt een detox willen doen?

Verschillende factoren kunnen er voor zorgen dat gifstoffen zich ophopen in je lichaam.
Normaal gesproken verwijdert je lichaam gifstoffen via natuurlijke mechanismes en lichaamsprocessen. Je lever, nieren, darmen, ademhaling en huid spelen daarbij een grote rol

Maar wanneer je (te) veel gifstoffen binnenkrijgt, of als je lichaam niet in staat is om deze stoffen efficiënt te verwerken en af te voeren, dan kunnen deze zich ophopen in je lichaam. Dat gebeurt voor een deel in je vetcellen, waardoor er nog een extra ‘barrière’ is om deze te verwijderen.

Het functioneren van je lichaamseigen processen, dus ook het verwerken en verwijderen van gifstoffen, wordt beïnvloed door diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan blootstelling aan veel verontreinigende stoffen in je omgeving (in de lucht, maar ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen), maar ook je levensstijl. Wat eet en drink je, neem je genoeg rust, hoe zit het met stress, wat smeer je op je huid? Hoe is je algehele lichaamsgezondheid? Dit zijn allerlei redenen waardoor het goed functioneren van de bij het ontgiften betrokken organen verminderd kunnen werken of het proces kunnen verstoren.

Met als gevolg dat gifstoffen zich ophopen in je lichaam en je er diverse klachten door kunt ontwikkelen.

Hoe voorkom ik gifstoffen?

Weet dat je nooit alle gifstoffen kunt vermijden. Ze zijn er nou eenmaal.

Je kunt echter wel invloed uitoefenen op de hoeveelheid waarin je er mee in aanraking komt. Bijvoorbeeld door natuurlijke schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten te gebruiken. En te kiezen voor een gezondere levensstijl., met voldoende verse groenten en fruit, beweging, slaap, etc.
Daarmee bereik je dat er iets minder je lichaam in komt, en er dus ook niet uit hoeft.

Daarnaast is het fijn om je lichaam af en toe een extra reiniging te geven, bijvoorbeeld 1 a 2 keer per jaar. Een extra steuntje voor de organen en processen die je lichaam schoon houden, zodat ze zo optimaal mogelijk kunnen functioneren.

Ik ben geen fan van een harde detox, je kunt ook op zachtere manieren reinigen, en nog belangrijker, daarna is het ook van belang om – vooral ook je darmen – weer op te bouwen.

Je hoeft je lichaam niet hardhandig wakker te schudden of een echte opdonder te geven (dat kan zelfs vervelende gevolgen opleveren). Daarom ben ik zo blij met de olien en supplementen die dõTERRA in het assortiment heeft. Maar daarover later meer.

Wanneer zou een detox nuttig zijn?

Er zijn diverse lichamelijke en emotionele of mentale uitdagingen en klachten die te maken kunnen hebben met de ophoping van gifstoffen in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan futloosheid, en een gebrek aan energie. Of een onzuivere huid. Ook het moeilijk kunnen behouden van een gezond gewicht, snaaitrek en behoefte aan zoetigheid kan hieraan gerelateerd zijn. Maar ook spijsverteringsklachten, prikkelbaarheid, of een slechte nachtrust kunnen voortkomen uit een opstapeling van gifstoffen.

Het is natuurlijk nooit volkomen duidelijk dat dit de oorzaak is, dus bezoek ook vooral je huisarts en onderzoek mogelijke andere redenen.

Wat doet een detox met je lichaam?

 • Dit ondersteunt de natuurlijke reinigingsprocessen van je lichaam
 • Het kan je energieniveau verhogen, omdat je minder ballast meedraagt
 • Je krijgt een mooie, stralende huid, want er zijn minder afvalstoffen via je huid af te voeren
 • Het kan ondersteuning geven voor je nachtrust, want je lichaam hoeft minder hard te werken
 • Het kan je helpen een gezondere levensstijl te beginnen
 • Het kan je lichaamsvormen helpen verbeteren

Het is wel belangrijk om je detox te combineren met gezonde en evenwichtige voeding, veel water, genoeg beweging en voldoende slaap. Immers… als je gaat ontgiften, maar tegelijkertijd jezelf blijft volstoppen met extra gifstoffen, dan is dat niet zo handig.

Het gaat dus echt niet alleen over het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam, maar ook om een (her)start van een gezonde levensstijl.

Belangrijk om te weten is wel dat een detox niet geschikt is voor iedereen, en dat het in sommige situaties afgeraden wordt. Bijvoorbeeld als je zwanger bent of borstvoeding geeft, onder behandeling van een arts bent of medicijnen gebruikt, dan adviseer ik je altijd om eerst met je zorgverlener te overleggen. Maar ook voor iemand met ondergewicht, of als je herstellend bent van een ziekte of operatie kan een detox wat belastend zijn. Gebruik dus ook altijd je gezonde verstand, hoe zacht een detox ook ik.

De Cleanse & Restore detox producten van dõTERRA

De 30 daagse Cleanse & Restore vind ik een fijne detox.

Zacht maar effectief.

Deze 30 dagen zijn opgebouwd in 3 fases: activeren, reinigen, en opbouwen.

Met essentiële oliën en natuurlijke supplementen zorg je in 30 dagen voor een fijne ondersteuning van de natuurlijke reinigingsprocessen van je lichaam.

Het pakket voor deze detox bestaat in het kort uit:

 • Lifelong Vitality pack, om te zorgen dat alle benodigde voedingstoffen voor een gezonde werking van het lichaam aanwezig zijn en blijven.
 • TerraZyme Digestive Enzyme Complex, om de spijsvertering te ondersteunen en verbeteren
 • ZenGest (olie of softgels), om je te ondersteunen bij spijsverteringsongemakken
 • Zendocrine (olie of softgels), de oliemix die speciaal ontworpen is om te ontgiften
 • GX assist, een supplement dat de darmgezondheid ondersteunt en helpt bij spijsvertering en ontgifting
 • PB Assist, een pre- / probiotica supplement, wat de darmgezondheid ondersteunt en een gezonde darmflora herstelt en bevordert.
 • DDR Prime softgels, die het anti-oxidant systeem van het lichaam ondersteunen en de cellen herstellen en beschermen tegen schade
 • Aangevuld met Lemon essentiële olie, als natuurlijke reiniger en stimulering van de spijsvertering en MetaPWR essentiele oliemix of gelcaps om je glucosehuishouding en reining te ondersteunen.

Uiteraard is er veel meer te vertellen over deze producten en de manier waarop je ze gebruikt. Het voert voor dit blog te ver om hier dieper op in te gaan, maar in een ander blog zal ik ze uitgebreider bespreken. Wil je nu al meer weten, of deze detox gaan doen, dan leg ik je er graag alles over uit. Want persoonlijke begeleiding is part of the deal!

Neem dan even contact met me op, dan maken we een afspraak.

Aan de slag?

Wil je simpelweg aan de slag met deze 30 daagse cleanse & restore, dan vind je hier een handige checklist hoe de producten te gebruiken. De producten kun je hier aanschaffen als je zelf nog geen account bij dõTERRA hebt. (De vegan variant van het pakket vind je hier. En je kunt je bestelling nog aanpassen, mocht je dat willen). Je hebt daarna ook meteen een jaar lang 25% korting op al je andere aankopen bij onze leverancier dõTERRA. Dus ook op losse olietjes, supplementen, huid en haar verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en meer. Zodat je steeds meer een natuurlijke levensstijl kunt leven. Ik neem dan uiteraard ook nog even contact met je op, om je verder wegwijs te maken en meer tips te geven.

In april doen we met een klein groepje deze detox, waarbij we in een facebookgroep elkaar steunen en tips geven. Je bent van harte uitgenodigd om mee te doen. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *