zelfzorg, een must

Zelfzorg, een must!

Goed voor jezelf zorgen. We weten allemaal dat het belangrijk is, maar doe je het ook voldoende? Ik weet van mijzelf dat het een van de eerste dingen is die er bij inschiet als ik het druk heb. Niet echt  handig!

Er is niet voor niets een spreekwoord: als je het druk hebt, moet je het rustig aan doen. Juist in drukke tijden is het zo nodig om tóch op tijd die pauze te nemen, dat blokje om te gaan, even uit het raam te starten…

Zelfzorg en essentiële oliën gaan geweldig samen! Want de kracht van de natuur die in de oliën zit, helpt me niet alleen als er wat mis is (als ondersteuning van het zelfhelend vermogen van mijn lichaam) maar ook preventief. Op alle vlakken…

Mijn thema van de maand: zelfzorg.

Het is Mei, de maand waarin ik weer een jaartje ouder word! Waarin de natuur steeds groener wordt, de keur van groei, maar ook van je hart (naast roze). Waarin we op weg zijn naar de zomer.
En opeens kwam de gedachte in me op… dat mei voor mij de maand van Zelfzorg wordt!

Natuurlijk heb ik het er al vaker over gehad. Maar niet eerder heb ik er voor gekozen om hier echt voor mezelf heel bewust een maand lang op te focussen. Ik deed er los-vast het een en ander voor, maar niet heel structureel. En ja, dan gaat het alle kanten op… En dus besloot ik hier wat meer aandacht aan te besteden. Zodat ik er nog meer ‘effect’ van kan ervaren. Want goed voor jezelf (blijven) zorgen is zo essentieel!

Zelfzorg kan heel veel verschillende dingen betekenen. Voor iedereen weer anders.

Voor mij heeft het te maken met fysiek goed voor mezelf zorgen, dus nog bewuster zijn van wat en hoe ik eet, smeer en beweeg (of juist niet, dus voldoende rust neem). De tweede pijler is emotioneel goed voor mezelf zorgen. Voor mij heeft dat te maken met mijn emoties echt voelen, er laten zijn, ze aankijken. En ze ondersteunen, bijvoorbeeld door te journalen en door de mooie essentiële oliën te gebruiken. Ook mentale zelfzorg speelt bij mij een rol. Want als ik echt goed voor mezelf zorg, dan maak ik tijd om te lezen, te dromen, te schrijven. En dat alles natuurlijk voor een zo goed mogelijke balans in mijn leven, want er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt worden!

In de blog van deze maand probeer ik je mee te nemen in mijn gedachten hierover. Met natuurlijk extra tips. Want wie weet… is zelfzorg ook een ietwat ondergeschoven kindje bij jou?

Zelfzorg raakt aan vele thema’s

Grenzen stellen

Goed voor jezelf zorgen betekent dat je je eigen grenzen kent, herkent en bewaakt. Er zelf niet te vaak overheen gaat (een beetje stretchen kan soms prima, maar langdurig kan klachten veroorzaken). Maar ook anderen niet over jouw grenzen heen laten gaan.
Voor mij zijn beide varianten mijn hele leven een aandachtspuntje. Zolang ik hier bewust van ben en blijf voelen, is er niets aan de hand. Maar als dat bewustzijn even aan de kant staat….
Gelukkig heb ik nu een aantal oliën die me ondersteunen in dit thema.

Tea tree (melaluca), is de olie van de grenzen. Een druppel op mijn kruin of in mijn aura aanbrengen kan al helpen. Voor mezelf om mijn grenzen beter te voelen en aan te geven. Daarbij is lavendel de olie die je helpt (doe een druppel op je keel / hart gebied) om liefdevol voor jezelf te staan en je uit te spreken. Een mooie combinatie, niet waar?
Ook OnGuard kan fijne energetische diensten doen in het bewaken van je grenzen. De naam betekent niet voor niets ‘op wacht staan’.

Aarden

De dag vraagt tegenwoordig heel veel van ons. Emoties kunnen alle kanten op vliegen, onrust, stress, noem het maar op.
Aarden is dan een fijne techniek om meer bij jezelf in het hier en nu te zijn, komen en blijven.

Even lekker dansen alsof niemand kijkt, op de grond stampen, met blote voeten in het gras staan, wortels visualiseren vanuit je voeten of vanuit je stuitje… Er zijn vele manieren waarop je kunt aarden. De fijnste ondersteuning hierbij is de olie die voor mij de ingang naar dõTERRA bleek… Balance!

As we speak neem ik deel aan een uitdaging in ons grotere team, de balance uitdaging. Veertien dagen lang smeren wel allemaal elke ochtend en elke avond een druppel onder onze voeten, en kijken we wat het ons brengt. Ik was de olie een tijdje uit het oog verloren (er zijn er zo veel om te gebruiken), maar oh wat ben ik weer blij met deze. Het geeft mu nu, na 5 dagen, al weer meer rust en ontspanning in de dag. Ik maak me minder druk om dingen, neem de dag zo ie komt (en ja, ik doe tussendoor natuurlijk wat er gedaan mag worden, maar op een meer ontspannen manier).

Wil je deze olie ook eens proberen, doe dan mee!
Heb je nog geen olietjes, dan geef ik je graag een sample, genoeg voor deze 14 dagen. Het enige wat ik dan van je vraag is een date of een deelname aan een kennismakingsworkshop… Zodat je ook gaat begrijpen wat oliën voor je kunnen betekenen en waarom ze werken zo ze werken. Stuur me gerust een mail als je hier gebruik van wilt maken!

Overigens zijn vrijwel alle boom- en wortel-oliën heel fijn als het op aarden aankomt. Bomen hebben niet voor niets een enorm wortelstelsel, en wortels… tja, die zijn zo geaard als het maar kan! Omdat iedereen toch net een andere voorkeur kan hebben, is het zo fijn dat er zo veel mogelijke oliën zijn die je hierin kunnen ondersteunen.

Heb jij een favoriet? Of misschien wat extra steun daarin nodig? Je weet me te vinden!

Emotie-management

Zelfzorg betekent voor mij ook goed zorgen voor je emoties. Ze toelaten, zonder er in te verdrinken. Dan kunnen ze vanzelf oplossen (soms met wat zachte ondersteuning).
Immers, emoties zijn er niet voor niets, ze geven een signaal. Dus ook kijken naar wat de emotie me te zeggen heeft. Schrijven in m’n journal helpt mij daar bij. Soms is dat best pittig, en zorgt het voor periodes waarin ik wat minder goed in mijn vel zit. Maar als ik er dan doorheen ben, dan is er weer een laagje afgepeld…

Voor emoties gebruik ik vele olien. De emotie-kit is daarvan de belangrijkste, omdat deze echt gericht zijn op emotionele ondersteuning. De namen zeggen het al: cheer, motivate, passion, console, forgive, peace.

Maar er zijn er zo veel meer…
Ook losse olien (of olie-mixjes) kunnen geweldige emotionele ondersteuning bieden.
De citrus olien zijn mijn favoriet als ik wat energie en vrolijkheid nodig heb.
De adaptive is fijn als ik veel stress ervaar.
Ik (en mijn emoties) kom altijd tot rust in het bos, dus boomolien gebruik ik hier ook vaak voor.
En als ik weer wat laagjes heb afgepeld en ruimte nodig heb, dan gebruik ik graag de lemongras om de omgeving en mijn eigen energie weer te reinigen en op te peppen.
En dit zijn maar tipjes van het topje van de ijsberg!

Het fijne is dat geur de meest rechtstreekse weg is naar ons limbisch systeem, naar onze emoties & herinneringen. En al lossen oliën het onderliggende ‘probleem’ niet op, ze verzachten wel. (En voor die ‘onderliggers’ heb ik natuurlijk ook zo mijn methoden en technieken, gelukkig).

Fysieke zelfzorg

Goed eten, voldoende slapen, ontspan-momentjes…(voor die laatste twee aspecten zijn lavendel en serenity natuurlijk hele fijne oliën). Er is veel wat je kan doen, en ik deed het veels te weinig. Inmiddels komt er gelukkig verandering in, omdat ik er steeds bewuster voor kies.

Ontspannen tussen m’n werk door doe ik tegenwoordig bijvoorbeeld ook door te dansen…. Even terug in mijn lijf, ipv in mijn hoofd. Elke keer als ik een bepaald liedje* hoor (dat staat op diverse playlists die ik vaak op heb) of minimaal elk uur even 5 minuutjes doorat mijn fitbit dan trilt… ‘kom in beweging!’. Dan ga ik dansen, of een kop tjee halen, m’n waterglas vullen (vaak met een druppel citrus olie er in) of op een andere manier even pauze nemen.

Ook heb ik inmiddels een soort avond-ritueeltje als ik naar bed ga, waarbij ik een aantal olien op mijn voeten, grote teen (correspondeert met hoofd / hersenen en dus die gedachten die alle kanten op vliegen), enkels en hartstreek smeer. Dat helpt me mijn hoofd wat meer uit te zetten, de effecten van de overgang wat minder te ervaren en net even iets meer ontspannen te slapen.

Maar ook goed zorgen voor je huid hoort bij fysieke zelfzorg! En dus maak ik zelf een heerlijke scrub met fijne voedende basis oliën en essentiële oliën, een lekkere bodywash, en heerlijke bodycrèmes… uiteraard met essentiële olie er in. Gewoon omdat het zo fijn is om jezelf goed te verzorgen zonder ‘meuk’ er in.
Fijne oliën voor de huid zijn bijvoorbeeld geranium, cedarwood, ylang ylang, lavendel. En er zijn er nog heel veel meer….
In de do it yourself workshops staan ze allemaal op tafel!

Zelfzorg, bewust doen waar je blij van wordt

Een dagje iets doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Of juist kiezen voor een uurtje helemaal niets. Tijd maken om te lezen of anderszins te leren en groeien. Die kop koffie op het terras drinken zonder haast. Dat ochtendritueel waarbij ik een kaars aansteek, een olie in de diffuser doe en ga journallen. Die fijne wandeling in de natuur waarin je bewust naar de vogeltjes luistert en de vele kleuren groen opmerkt.
En zo kan ik nog even verder gaan…

Voor mij is een van de belangrijkste dingen van zelfzorg, dat je het bewust doet. Anders is de dag, de week, de maand… zo maar voorbij.

Wat zijn voor jou belangrijke aspecten van zelfzorg, en hoe pak jij dat aan?
Ik ben heel benieuwd!

Wil je meer weten over hoe essentiële oliën jou kunnen ondersteunen, maak dan een afspraak voor een kennismaking waarin ik je meer vertel over wat oliën zijn, hoe je ze kunt gebruiken en waar je ze natuurlijk ook kunt ervaren!

* het liedje wat voor mij de trigger is om te gaan dansen, is deze: Sprit Bird
Ik kan er echt helemaal in opgaan in mijn bewegingen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *