voorjaarsklachten

Voorjaar in de lucht….

Het voorjaar is heerlijk… de temperaturen stijgen langzaam, het wordt steeds langer licht, alles in de natuur loopt weer uit en krijgt kleur en geur. Bijtjes beginnen aan hun werk om stuifmeel te verzamelen en verspreiden. Dat is uiteraard nodig voor de bevruchting van bloemen, planten, bomen, en grassen.
Maar andere soorten stuifmeel, de hele fijne en lichte pollen (een ander woord voor stuifmeel), worden ook meegenomen door de wind. Daardoor kan het in onze slijmvliezen terechtkomen… waardoor ons lichaamseigen afweersysteem extra veel histamine produceert omdat het pollen ziet als indringers. En veel mensen daardoor in meer of mindere mate last krijgen van de welbekende voorjaarsklachten. In meer of mindere mate, want iedereen reageert uiteraard weer anders op de verschillende soorten pollen, die in verschillende periodes vrijkomen.

Helaas is deze reactie op pollen niet te voorkomen, al zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen:

Het begint natuurlijk met zorgen voor een zo goed mogelijk functionerend immuunsysteem. Daarvoor is gezond eten, voldoende lichaamsbeweging en genoeg slaap de basis. Maar helaas is dat lang niet altijd genoeg, aangezien we uit onze omgeving zo veel toxische stoffen binnen krijgen die averechts werken op ons immuunsysteem. Dus extra suppletie kan nodig zijn. En met essentiële oliën kun je ook het een en ander doen om een gezond immuunsysteem te ondersteunen. Zo is de blend On Guard speciaal samengesteld om een gezond immuunsysteem te ondersteunen. Nu is je immuunsysteem vaak ook de reden dat er een reactie optreedt op de pollen, dus dit is een beetje dubbel. Maar een gezond immuunsysteem is hoe dan ook belangrijk voor je algehele gezondheid.
Ook zijn er oliën die juist in deze tijden extra ondersteuning kunnen bieden. Daarover later meer.

Daarnaast is het goed om net iets vaker dan normaal je kleding te verschonen en je haren te wassen. Hang je was in het seizoen ook het liefst niet buiten op. Pollen kunnen zich daarin verzamelen, en hoe minder je zelf mee draagt, hoe minder last je er van hebt.
Voor het slapen gaan kun je je haar nog een keer extra kammen en je gezicht wassen om pollen te verwijderen. Bescherm als je buiten bent ook je ogen, bijvoorbeeld met een zonnebril.  En houdt zoveel mogelijk de ramen en deuren dicht.
Tegenwoordig hebben we natuurlijk de pollenradar, en andere voorspellers van pollen-uitbraken. Maak er gebruik van.

Helaas is een reactie – vooral als je er gevoelig voor bent – dus nooit helemaal te voorkomen. Dan is het natuurlijk zaak om je lichaam(systemen) zo goed mogelijk voor te bereiden en het leed wat te verlichten.

Zo als voor bijna alles heeft de natuur ook hiervoor haar eigen manieren…

En zo kunnen wij de kracht van de natuur ook inzetten.

Er zijn enkele oliën die – zeker in combinatie met elkaar – je kunnen ondersteunen bij deze specifieke seizoensinvloeden. De eerste is lavendel, de ehbo olie (ik schreef er eerder een blog over). Daarnaast zijn pepermunt en citroen olie geweldig in deze situaties.

Als je kijkt naar hoe de oliën werken en wat ze doen, dan kun je je misschien ook voorstellen waarom dit trio zo effectief is.

Lavendel heeft verzachtende, ontstekingsremmende en helende / verzorgende eigenschappen en staat bekend als een natuurlijke anti-histamine.
Toen ik dat overigens voor het eerst van een vriendin hoorde, geloofde ik dat niet zo. Maar toen ik gestoken was door een wesp en daar de zo kenmerkende allergische reactie op kreeg, heb ik het uitgeprobeerd. Een druppeltje op mijn duim en daarmee op m’n verhemelte en zo mijn lichaam in. Ongelooflijk, maar waar, wat gaf dat snel verlichting!
Pepermunt ondersteunt het ademhalingssysteem en opent en zorgt daardoor voor een makkerlijkere ademhaling..
En citroen reinigt en werkt ontsmettend. In huis, maar vooral ook in je lichaam: in combinatie met voldoende water help citroen essentiële olie om afvalstoffen makkelijker af te voeren.  

Hoe gebruik je dit in het kader van deze seizoensklachten?
Je kan deze oliën gezamelijk diffusen, of bijvoorbeeld innemen* in een veggiecap of in een glas water. Ook zijn er kant en klare capsules met daarin 2 druppels van deze drie oliën (met de mooie naam TriEase) te koop. Een gemakkelijke manier om je lichaam voor te bereiden en te ondersteunen in dit seizoen. Ook in een zelf te maken neusinhaler is deze combinatie een fijn hulpmiddel. Bij acute nood kun je zelfs een druppel van elke olie in je handpalm doen en dit oplikken (of zo’n capsule doorbijten).

Deze oliën kun je uiteraard ook inzetten ter ondersteuning van allergische reacties in andere situaties

Krijg je bijvoorbeeld bezoek waarvan je weet dat ze niet niet goed tegen huisdieren kunnen, terwijl jij geniet van je lieve hond of kat? Diffuse van te voren en tijdens het bezoek, of geef je bezoeker een druppel lavendel om rond de neus te smeren.
En heb je last van muggen en flinke reacties van hun beten? Probeer dan ook eens een druppel lavendel op de muggenbeet te smeren.
Overigens.. muggen houden niet van lavendel (en al helemaal niet in combinatie met eucalyptus). Als je het mij vraagt, is dit dus het beste anti-muggenmiddel in de zomer voor de slaapkamer! Maar goed, dat is weer een heel ander onderwerp :-).

Ik wens je een geweldig mooi voorjaar met hopelijk niet al te veel vervelende klachten. Geniet van het mooie weer, zorg goed voor jezelf en je gezonde immuunsysteem en gebruik je essentiële olie ter ondersteuning daar waar nodig en mogelijk. Er kan zo veel mee!

Wil je meer weten over de kracht van deze mooie producten, kom dan langs voor een vrijblijvende kennismaking, of doe mee met een workshop.

* Als je gebruik maakt van essentiële oliën voor je gezondheid, zorg dan wel dat je echt pure / zuivere oliën gebruikt. Veel van de in winkels verkrijgbare (goedkopere) olie is niet 100% puur of natuurlijk, en mag je dan ook zeker niet intern gebruiken (innemen)! Deze oliën zullen ook minder (of geen) van de therapeutische waarde bezitten waar ik in mijn blogs over schrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *