Herfst dipjes en essentiele olie

Het is nu echt herfst!
Deze overgang van zomer naar herfst zorgt bij vele mensen voor een dipje, de welbekende herfstdip of herfstdepressie. Dat is op zich niet vreemd. De dagen veranderen van warm en licht naar nat en koud. Waar we in de zomer veel buiten leven, blijven we nu weer meer binnen. En buiten is het langer donker dan licht.

Essentiële oliën kunnen ook in deze periode jouw humeur een boost geven en je gevoel van welzijn en welbevinden ondersteunen. Hieronder een aantal oliën die je juist nu goed kunt inzetten!

Herfstachtige symptomen

Als het herfst wordt ervaren veel mensen dit als een pittige overgang. We moeten allemaal weer wennen aan de veranderingen van het weer en de donkere avonden. Een deel van de mensen houdt er van, lekker naar binnen, kaarsjes aan, stoofschotels en kruidige geuren. Maar een ander deel ondervindt serieuze klachten door deze seizoensverandering. Wanneer deze sombere gevoelens langer aanhouden, spreken we vaak van een herfstdip (of een herfstdepressie).

Een aantal bekende symptomen van een herfstdip zijn:

 • Onverklaarbare vermoeidheid en daarmee een grotere behoefte aan slapen
 • Veranderingen in het eetgedrag, meer eten, of juist minder eten
 • Somberheid en depressieve gevoelens, en soms ook kleine vage klachten
 • Minder of helemaal geen zin om dingen te ondernemen
 • Prikkelbaar en snel uit balans

Een van de meest voorkomende bewoording van een herfstdip is dat je je somber en down voelt en ook heel weinig energie hebt. Je hebt geen zin meer om leuke dingen te doen en je voelt je gewoon rot.

Ondersteuning bij een herfstdip

Essentiele olien kunnen je op een zachte en liefdevolle manier ondersteunen bij dit soort gevoelens en gedachten.
Nee, ze lossen niet alles op, maar ze kunnen je helpen om je beter en lichter te voelen. Waardoor je wellicht zelf de kracht vindt om door deze periode heen te komen.

Probeer ook te praten over je klachten. Meestal voelen mensen in zo’n herfstdepressie zich alleen, maar dat ben je niet. Een luisterend oor kan ook enorm belangrijk zijn.

Als gevoelens of gedachten gezien of gehoord worden, kan de lading er veelal (deels) af en vaak is er herkenning. Deel met iemand die je vertrouwt, waar je gevoelens en emoties er mogen zijn.

Natuurlijk is specialistische hulp enorm belangrijk als er echt mentale of psychische problemen spelen of de sombere gevoelens te lang aanhouden. Maar voordat het zo ver komt, kun je zelf vaak ook al het een en ander doen ter ondersteuning.

En daar komen onze mooie essentiele olien met therapeutische werking om de hoek kijken.

Etherische oliën bij een herfstdip

Het mooie is dat er al verschillende wetenschappelijke onderzoeken zijn geweest naar de werking van essentiële oliën? Uit een aantal van deze onderzoeken is gebleken dat mensen die last hebben van een herfstdip (of ook de winterdip) veel baat kunnen hebben bij geuren van zuivere essentiële oliën.

Deze oliën hebben namelijk een hele positieve invloed op onze mind, gedachten en gevoelens en zijn goed in te zetten in de overgang naar de herfst, de herfst en de winter. Een aantal voorbeelden, want er zijn er nog zo veel meer!

 • Bergamot is een ontspannende olie die jou helpt bij mentale kracht. Bergamot olie kalmeert negatieve emoties zoals stress, verdriet, angst en depressie. Uit onderzoek is gebleken dat deze olie positieve resultaten heeft op het gebied van depressies. Ze harmoniseert wat uit balans is en ontspant waar spanning heerst. Bergamot is ook de olie van zelfvertrouwen en zelfacceptatie.
 • Wild Orange is een fijne olie om in te zetten als jouw humeur een boost kan gebruiken. Wild Orange geeft je een gevoel van vreugde en werkt opwekkend voor je vitaliteit. Tegelijkertijd heeft Sinaasappel olie een rustgevende werking en kan ze ondersteuning bieden bij angstige gevoelens. Het is de olie van overvloed, van creativiteit en van spontaniteit. De ‘blije olie’ zoals deze ook wel wordt genoemd.
 • Lemon werkt verfrissend en zorgt ervoor dat je je lichter en vrijer gaat voelen, echt zo’n zonnetje in een flesje. De reinigende olie werkt als een frisse wind door jouw ziel en mind, waardoor je je geestelijk niet meer zo zwaar voelt. Het is ook een olie die je kunt gebruiken om net even wat meer focus te krijgen in je hoofd.
 • Ook de andere citrus oliën kunnen je ondersteunen om je wat lichter en vreugdevoller te voelen. Citrusolien werken opbeurend en energiegevend. Denk bijvoorbeeld aan Grapefruit, Lime en Green Mandarin. Deze oliën brengen je meer licht en energie, helpen je emoties te verwerken en je fysieke en emotionele systeem te reinigen.
 • Lemongrass is een zonnetje in huis en zorgt voor een vrolijke boost en een optimistische stemming. Deze olie kan je helpen bij het loslaten van emoties en gedachten. Het is een olie die reinigend werkt, ook voor je emotionele systeem.
 • Ylang ylang wordt regelmatig ingezet bij gevoelens van angst, spanningen en stress. De geur geeft een gevoel van geborgenheid en ondersteunt jou bij een lichter en opgewekter leven. Het is de olie die je verbindt met je innerlijk kind.
 • Cedarwood (cederhout) kan je helpen om te aarden en de balans weer terug te vinden. Ze kan een gevoel van stabiliteit en innerlijke kracht ondersteunen en biedt een kalmerende werking.
 • Ook andere boomoliën kunnen je daarbij ondersteunen, ze werken stimulerend en kalmerend. Denk bijvoorbeeld aan Black Spruce (zwarte spar) of Cypress.
  Daarbij hebben boomoliën vaak ook een goede werking op ons ademhalingssysteem (en goed ademen is een van de belangrijkste dingen om te doen als je in een herfstdip zit) en op de doorstroming in ons lichaam (ja, ook emoties moeten kunnen stromen).
 • Rosemary (rozemarijn olie) kan je ondersteunen om wat meer energie te krijgen, maar ook bij vermoeide spieren en gewrichten die je misschien hebt in deze meer inactieve periode. Ook Basil (basilicum olie) kan helpen bij je energiehuishouding. Breng een druppel aan op je bijnieren als je gevoelens van uitputting ervaart. Onderzoeken hebben aangetoond dat Basilicum olie kan ondersteunen bij bijvoorbeeld burnout.
 • Ook olien van specerijen kunnen je ondersteunen. Ze werken niet alleen verwarmend, maar ook vernieuwend en geven een beetje pit. Dus ben je door het dal van je dip heen, dan kunnen deze olien je dat zetje in je rug geven. Zeker in combinatie met een of meerdere van bovenstaande olien.
  Denk bijvoorbeeld aan Ginger (gember), de olie van empowerment.
  Cardamom helpt je om objectiever te kijken naar dat wat is en je eigen rol daarin, en daarmee weer meer controle te nemen over jezelf. Clove kan je ondersteunen bij het loslaten van ‘slachtoffergedrag’ en het weer staan voor je eigen grenzen. Cassia kan je weer moed geven en meer zelfzekerheid.
  Maar daarnaast brengen deze kruidige olien ook echt die heerlijke herfstgeuren in huis. Om je toch even in dat heerlijke warme dekentje te wikkelen, en daar van te genieten.
 • Tot slot zijn er ook diverse oliemixen die je kunt inzetten in deze wat donkerdere periodes waarin emoties wat zwaarder kunnen zijn.
  Denk aan Cheer (uit de emotieset), Citrus Bliss, Hope, Balance en Peace. Over deze olien schrijf ik in een ander blog. Maar weet dat er veel kant en klare mixen zijn die je direct kunt inzetten bij een herfstige dip.

Maar wat kies ik dan, ik zit al in een dipje?

Dat is vaak het meest lastige als je werkt met essentiele olien. Want er zijn veel olien die – dankzij hun scheikundige samenstelling – dezelfde effecten op onze lichaam en geest kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Wat voelt als de basis? En ook… kom ruiken en ervaar wat een olie voor effect op je heeft. Dan voel je vanzelf wat jou het beste kan ondersteunen.


Over zo’n moment schreef ik eerder een blog, want Balance was voor mij op dat moment de doorbraak.

Neem contact met me op als je een olie wilt ervaren. Maar ook als je gewoon een luisterend oor kunt gebruiken. Ik heb tenslotte ook niet voor niets een opleiding psychologie, NLP en coaching in mijn rugzakje zitten.

Heb je het gevoel dat ik je kan helpen, of wil je simpelweg ervaren wat olien voor je kunnen betekenen? Neem contact met me op! Via Facebook of Instagam ben ik ook altijd slechts een pb / dm van je verwijderd.

En misschien ten overvloede: bij heftige of aanhoudende klachten ga je uiteraard naar de huisarts of een andere specialist. Essentiele olien zijn geen vervanging voor specialistische hulp, therapie of medicijnen. Ze kunnen je wél ondersteunen in het aanspreken en versterken van het zelfhelend vermogen van je lichaam en je mind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *