tips om je olien vaker van de plank / uit de kast te halen

Haal je essentiële olie vaker uit de kast

Je hebt een poos geleden misschien heel enthousiast een paar essentiële oliën gekocht, of misschien wel de basiskit met de 10 meest gebruikte oliën (of nog wat extra). En uiteraard gebruik je ze – al dan niet in een combinatie van een paar flesjes – in de diffuser, en misschien ook op je huid. En de lemon gaat elke ochtend in je glas water (toch?).

Maar langzaam maar zeker merk je dat je zo’n flesje wat vaker laat staan, want hetgeen waarvoor je het gebruikte is ‘over’. Of het komt er gewoon niet van… Zo zonde!!

Haal die olietjes wat vaker van de plank!

Er zijn zo veel mogelijkheden om olien in te zetten. Ja, uiteraard denk je nu aan de diffuser, of op je huid of misschien zelfs wel in je thee of gerechten… Maar je kunt ook heel makkelijk zorgen dat je ze nóg makkelijker pakt…
In dit blog een aantal ideeen hiervoor. Er is zo veel mogelijk.

Maak je eigen Rollers

Ik geef wel vaker recepten voor rollers. Want dit is zo’n fijne manier om je oliën gemakkelijk en snel te gebruiken! Ideaal om de oliën te gebruiken als een fijne parfum, of om aan te brengen op (plekjes op) je huid of bijvoorbeeld onder je voeten.
DõTERRA verkoopt kant en klare rollers, maar je kunt ze dus ook zelf maken. En het mooiste is, dat je dan dus ook je eigen mengsels kunt maken!

Er zijn lege rollerflesjes in verschillende formaten te koop. Het handigst zijn die van 5 en van 10 ml.
Ook zijn er losse roller-doppen te koop, om in je 5 of 15 ml olieflesje te plaatsen. Op deze manier kun je dus je lege flesjes heel gemakkelijk hergebruiken!

Als vuistregel kun je aanhouden dat 18-20 druppels essentiële olie in een 10 ml roller genoeg is (en de helft dus in 5 ml), waarna je de roller aanvult met een neutrale basisolie, zoals gefractioneerde kokosolie (FCO). Gebruik je de zogenaamde hete* oliën, dan kun je uitgaan van 8 druppels in 10 ml.
Maak je een mix, dan kun je deze aantallen meenemen in de verdeling.

Suggesties & ideeen voor een roller

Zo heb ik in een oud lemon flesje (lemon gebruik ik dus elke ochtend in m’n water, dus die raken ook regelmatig leeg) mijn immuunbooster oliemix gemaakt. Een mix van lemon, on guard, tea tree, frankinsence en oregano. Aangevuld met FCO, rollerdop er op en smeren maar. Elke ochtend en avond een streep onder mijn voeten, uitsmeren en klaar.

Een andere fijne is de voorjaarsboost (trouwens, tegenwoordig bijna heel het jaar handig). Een rollerflesje met lemon, peppermint en lavender. Ook weer aanvullen en klaar ben je. Breng dit elke dag aan op je bovenlip / onder je neus, en adem rustig in, fijn voor de luchtwegen. en echt ondersteunend bij al die seizoensuitdagingen. Of breng wat aan op je handen, maak een kommetje rond je neus / mond zodat je even wat intensiever kunt inhaleren. En ken je de inhalermethode al? Olie in je ene handpalm, met de andere maak je een losse vuist die je er op zet en zo adem je via je mond krachtig in. Onder je voet is ook een fijne plek, dan komen de werkzame stoffen makkelijker je lijf in.

Nog een laatste tip voor een stralende gezichtshuid: Combineer een aantal oliën die goed zijn voor je huid (zoals helichrysum, blue tansy, yarrow pom, lavendel, roos, mirre, frankinsence, geranium, cypress – check wat voor jou belangrijk is, en kies max 3-4 olien) in een 10 ml rollerflesje. En rol dit op je gezicht voor je je dagcrème aanbrengt. Je zult zien dat je huid een andere uitstraling gaat krijgen.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om zelf een roller te maken om je oliën op een andere manier te gebruiken.

Sprays

Ook sprayflessen zijn geweldig om je olietjes op een andere manier te gebruiken. Je kunt glazen sprayflessen in diverse formaten kopen, maar ook roestvrijstalen flessen of zelfs (goede) plastic sprayflacons zijn bruikbaar.

Denk bijvoorbeeld aan een 10 ml sprayflesje (je kan kleine parfumverstuivers hiervoor gebruiken) met water en pepermunt als verfrissende mondspray (wel goed schudden voor gebruik).

Ook kun je diverse toepassingen voor huidverzorging bedenken:
Aftersunspray, met peppermint, lavendel en eventueel een drup helichrysum, aangevuld met gefractioneerde kokosolie is heerlijk.
Lotionspray, met verzorgende olien zoals lavendel, frankinsence, cypress, geranium, black spruce, aangevuld met water en een neutrale bodylotion.
Een geurende bodyspray (of parfumspray) met de geuren of combinaties die jij heerlijk vindt…

Voor in huis zijn er ook enorm veel mogelijkheden om sprays te gebruiken:
Denk aan een luchtverfrisser (op t toilet) met bijvoorbeeld citrusbliss of citrusbloom, of gewoon een heerlijke geur voor in huis of iets ontspannends voor in de slaapkamer. Kies hiervoor bijvoorbeeld een 30 ml flesje, voeg 10-15 druppels olie toe en vul aan met water (en als je hebt een scheutje hamamelliswater / witch hazel).

Ook voor de schoonmaak kun je heerlijk je eigen sprays maken.
Zo heb ik op het aanrecht een spray staan met lemon en on guard er in, ideaal voor het gasformuis, de achterwand en het aanrecht.
In de badkamer staat bij ons een klein flesje met tea tree voor de voegen, en een plantenspuit met natuurazijn en lemon voor ht kalkvrij houden van de glazen douchewanden.
Voor schoonmaakmateriaal kun je uiteraard ook een lege sprayfles gebruiken van je oude schoonmaakmiddel… goed omspoelen en opnieuw vullen met je eigen spray!
Denk er alleen aan dat citrusolien een krachtige oplossende werking hebben, ook bij plastics.

Tot slot is zijn er handige natuurlijke oplossingen tegen ‘ongewenste beestjes’ in /om huis en voor in de tuin.
Een echte aanrader een plantenspuit met water en pepermunt! In het tuinseizoen heb ik deze altijd bij de hand. Voor luizenplagen, voor mierenhopen, en voor andere ongewenste beestjes. Veel ‘ongedierte’ houdt namelijk niet van de geur van pepermunt.
(Extra tip: voor in huis kun je wat pepermuntolie gebruiken op een wattenschijfje en neerleggen daar waar je last hebt van mieren, zilvervisjes en dat soort beestjes).
En de laatste combi die ik heb ontdekt om de spinnenoverlast aan te pakken bij de kozijnen en voordeur: een sprayfles met eucalyptus, lemon en peppermint.

En dit zijn maar een paar voorbeelden… dus leef je vooral uit!!

Inhalers

Een heel makkelijke manier om je olien te gebruiken ter ondersteuning van bijvoorbeeld je luchtwegen of om emotioneel in te zetten (denk aan geur is de snelste weg naar je emoties!) zijn inhalers. Deze zijn los te koop, met een klein wattenstaafje er in. Daar druppel je 10 – 15 druppels olie op. Op deze manier kun je je olie gemakkelijk mee nemen in je handtas (of zelfs broekzak).

Denk bijvoorbeeld aan lavendel, voor meer rust en ontspanning (of voor in angstige situaties – zo hoorde ik laatst een geweldige ervaring met lavendel bij de kaakchirurg).
Natuurlijk air of peppermint voor ondersteuning van je ademhaling en luchtwegen.
Of citroen met peppermint voor extra focus.
Of in het voorjaar de seizoensmix van lemon, peppermunt en lavendel om de niesaanvallen en trandende ogen voor te zijn.

En ook hier zijn natuurlijk veel mee toepassingsmogelijkheden te bedenken!

Manieren om vaker en makkelijker je essentiele olie te gebruiken

Massageolie

Wat ik zelf heel fijn vind, is om een paar kant en klare flesjes massage olie te hebben staan,. Dan hoef ik niet met én de essentiële olie én de basisolie in de weer te zijn.

In een leeg olieflesje kun je je favoriete massageolie-combinaties maken. Of gebruik het lege flesje van de gefractioneerde kokosolie met een pompje er op. Denk aan ongeveer 5 druppels essentiële olie per 10 ml basisolie.
Als basisolie gebruik ik meestal de gefractioneerde kokosolie, maar je kan uiteraard ook kiezen voor arganolie, amandelolie of een andere natuurlijke neutrale olie.

Een paar ideetjes:

Voor meer rust en aarding combineer je bijvoorbeeld vetiver (of cedarwood) met lavendel.

Om omgemakken met spieren en gewrichten te verlichten kies je voor aromatouch (de massageblend) of deep blue (de verzachtende mix) met copaiba en evt wat marjoram of wintergreen (let op meet deep blue en wintergreen ivm contraindicaties – bij twijfel, vraag!)

Ook is het fijn om je eigen romantiek-mix te creeren, met een keuze uit bijvoorbeeld clary sage, ylang ylang, jasmijn, patchouli, cedarwood, cypress, black spruce, green mandarin, tangerine, bergamot, een vleugje kaneel, gember of black pepper.

En zo zijn er natuurlijk nog heel veel meer ideeen te verzinnen!


Hoe kies je je oliën?
Ruik aan de flesjes of kijk naar de werking (daar zijn heel goede boeken voor, ik deelde er een aantal in een eerdere blog), kies, houd de oliën van je keuze naast elkaar ongeveer 5 cm van je neus en ruik nogmaals. Overheerst een olie, houd dit flesje dan wat lager. Wil je een olie sterker ruiken, houd deze dan iets hoger. Op die basis verdeel je ook het aantal druppels in de totale blend.

Bodylotion & crèmes

Door je olie toe te voegen aan een neutrale bodylotion, of aan je gezichtsverzorgende crèmes, kun je de werking van essentiële olie op je huid extra benutten.

Maak je eigen verzorgende bodymilk of handcrème met door essentiële olie toe te voegen aan een neutrale hand&body lotion. Denk bijvoorbeeld aan geranium, lavendel, cypress, black spruce, cedarwood, frankinsence, green mandarin, etc. Wat jij maar lekker vindt!

Zelf heb ik ook een voetencrème gemaakt, die ik dagelijks gebruik. Met geranium, peppermint en tea tree er in. Heerlijk verfrissend en verzorgend.

Of voeg enkele druppels rose, blue tansy, yarrow pom, frankinsence of helichrysem toe aan je dagcrème (of maak deze zelf met een neutrale crème).

Ook hier… zo veel manieren om je huid wat extra’s te geven en je oliën nog wat vaker in te zetten! (denk ook aan scrubjes, douchegels en nog meer fijne zelfzorg dingen).

Kant & klare mixen

Wat ook nog een heel fijne manier is om makkelijker je oliën te gebruiken, is om jouw favoriete mixen al kant en klaar te maken. Dan pak je het flesje veel sneller, dan als je meerdere flesjes wilt gebruiken…
Ideaal voor je ultieme diffuserblends, of alvast om later veggiecaps te vullen.

Zo heb ik mijn eigen Abuncance blend voor in de diffuser klaar staan voor gebruik. Gewoon omdat ik die combinatie zo geweldig lekker vind! (oké, komt ie: de verhouding is 4 dr wild orange, 3 dr siberian fir, 3 dr coapiba, 1 dr fennel).

En ook staat de immuunbooster klaar, maar dan zonder gefractioneerde kokosolie zoals bij de rollers. Om af en toe in de diffuser te doen, maar vooral ook om míjn eigen capsules te vullen, als ik voel dat m’n weerstand wat minder is. Zelfzorg in optima forma.

En ja, vorige maand heb ik een mixje gemaakt om mijn lief te ondersteunen. Zijn rugspieren zaten muurvast, en de fysio had (en heeft) flink wat werk. Je kan je voorstellen hoe pijnlijk dit allemaal kan zijn… En gelukkig zijn er dan oliën die daarin verlichting kunnen brengen (en wat voor mij nog belangrijker was, dat hij van de giga pijnstillers af zou kunnen blijven). Lang leve veggiecaps en olietjes. En ja, gelukkig gaat het inmiddels stukken beter, en zie ik onze vakantie met een gerust hart tegemoet.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je je olien nog vaker gaat inzetten?


Ik ben heel benieuwd of je (één of meer van) bovenstaande gebruiksmogelijkheden gaat gebruiken? Reageer hieronder met jouw inzichten en tips. Vind ik leuk!
Zelf gebruik ik ze allemaal in meer of mindere mate.

Ik vind het heerlijk om af en toe een uurtje te freubelen met flesjes, potjes en olietjes.
Vandaar dat ik er ook af en toe een do it yourself workshop voor geef. Zodat ook jij lekker aan de slag kan. Ik heb heel veel materialen, en alle olietjes die in het assortiment zitten. Dus je kan je helemaal uitleven…
Check in de agenda wanneer de volgende gepland staat, en meld je aan als je mee wilt doen. Want er is beperkt plek aan mijn keukentafel :-).

* Hete olien zijn oregano, thyme, cassia, cinnamon en clove. Deze moet je altijd (sterker!) verdunnen bij gebruik op de huid of intern.

PS. Waarschuwing: Gebruik voor deze ‘recepten’ alleen echt zuivere, 100% pure essentiële olie. Ik gebruik uiteraard alleen dõTERRA producten, omdat ik zeker weet dat de puurheid gegarandeerd is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *