Koken met essentiële oliën

Wist je dat je (een groot aantal) essentiële oliën ook kunt gebruiken in gerechten en er heerlijk mee kunt koken?? Net zoals je kruiden in de keuken gebruikt, kun je essentiële oliën ook verwerken in je gerechten (en dranken).

Een paar zaken zijn daarbij belangrijk om te onthouden:

1. Niet alle oliën zijn geschikt voor inwendig gebruik!

Ga dus niet zelf experimenteren en gebruik alleen oliën van producten die je normaal ook in je gerechten zou gebruiken / eet of drinkbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de keukenkruiden, citrusvruchten, maar ook bijvoorbeeld lavendel.

2. Kies alleen pure oliën voor om mee te koken

Net zo belangrijk, zo niet belangrijker, als de vorige. Niet alle merken essentiële olie zijn veilig voor inwendig gebruik. In het proces van olie maken en het naar de klant (jij dus) brengen, kan veel ‘mis’ gaan. Planten kunnen op suboptimale plekken moeten groeien of in vervuilde aarde, bij het destilleren kan er van alles mis gaan, tussenhandelaars kunnen verdunnen of zelfs mengen met een gelijk-ruikende olie, er worden synthetische stoffen toegevoegd om een olie goedkoper te maken, noem maar op.
Er hoeft maar een klein beetje pure olie in een flesje te zitten, om er op te mogen zetten dat het biologisch is, dus de grote uitspraken op etiketten geloof ik ook niet meer zomaar. De controle hierop is lang niet bij alle merken afdoende, dus zelf zou ik nooit meer een merk essentiële olie zomaar in of op mijn lichaam (of huis) gebruiken, zonder dat ik zeker weet dat ze echt puur / zuiver is.
Van dõTERRA weet ik zeker dat ze veilig zijn, en de testresultaten van elk flesje zijn voor iedereen online in te zien *.

3. Essentiele oliën zijn vele malen krachtiger dan kruiden of verse plantdelen

Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid die je gebruikt tijdens het koken. Vaak is 1 druppel in een gerecht al voldoende. Van sommige (vooral ‘hete’) oliën, zoals kruidnagel, oregano en tijm, kun je zelfs volstaan met de satéprikker methode: steek een satéprikker in het gaatje in de doseerdop en laat hier wat olie opkomen, dit roer je dan door je gerecht… eventueel nog een keer herhalen met een schone prikker. Beter starten met minder dan je gerecht bederven, toch?
Het blijft een kwestie van smaak en uitproberen.

4. Weet wanneer je de essentiële olie toevoegt

Voeg de olie pas toe op het laatste moment als dat kan. Dan heb je het meeste effect van de olie en blijft de structuur van de olie zo veel mogelijk intact. Als je een olie gebruikt in een bak-recept, dan is dat uiteraard niet mogelijk. In dat geval kun je het beste een (of enkele) druppel(s) extra toevoegen, omdat bij verhitten ook het smaak effect minder wordt. Maar bij thee is het het beste om even te wachten tot het water iets is afgekoeld, bij het maken van een saus draai je liefst eerst het vuur onder de pan uit, voor je de olie toevoegt.

koken met essentiele olie

Inspiratie nodig?

Op het blog van dõTERRA vind je heel veel lekkere recepten, weliswaar in het Engels, maar toch… Er worden regelmatig nieuwe recepten toegevoegd op deze pagina, dus bewaar de link en kom af en toe eens terug.

Dichter bij huis heeft mijn dõTERRA collega Sandra geweldige kookervaringen met de oliën. Ze deelt haar recepten op haar facebookpagina en youtubekanaal. Op het plaatje hierboven zie je Sandra haar heerlijke soep en hartige cupcakes uitdelen aan ons team tijdens een team bijeenkomst :-).

Zelf gebruik ik ook veel olie in de keuken, in plaats van of in combinatie met gewone kruiden.
Lekker in dranken, in gebak, in smoothies, in wokgerechten…
Hmm… gewoon lekker dus!
Mijn favoriet laat ik vooralsnog – in het kader van afslanken – even voor wat het is: de boterkoek met lime of lemon. Maar hartige cupcakes met black of pink pepper, tijm of andere kruiden, havermout met kaneel en sinasappel, groene smoothie met selderijzaad (olie dus), kaneel of citrusoliën, thee met ster anijs of een citrusolie, etc… Oh, ik kan m’ n vingers er bij op eten! Er is zo veel mogelijk!

Ik ben heel benieuwd… Kook jij al met oliën?
En wat is dan jouw favoriete toepassing?
Laat je het me weten in een reactie?

Nog even iets over de kwaliteit van de olie

Zoals ik hierboven al schreef, kan er in het hele proces iets mis gaan. Daarom vind ik het zo geweldig dat dõTERRA daar heel transparant over is.

Alles over de kwaliteit van de oliën van dõTERRA vind je op de website Source to You.

Heel veel info over waar de planten groeien, wat de boeren doen om de kwaliteit zo goed mogelijk te houden, hoe het destillatieproces gaat en nog veel meer!

Onderop elk flesje olie van dõTERRA vind je een code, als je deze invult in het vakje, dan krijg je de testrapporten van deze batch te zien. Zo is elk flesje te controleren op puurheid en veiligheid.

Zo weten wij in ieder geval zeker dat de olie die we gebruiken veilig en zuiver is.
Jij wilt toch ook zuivere olie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *