diffuser reinigen blog

Diffuser reinigen, een must!

Als je, net als ik, je diffusers vrijwel elke dag gebruikt, is het van belang om deze apparaten af en toe een beetje extra aandacht te geven. Net zoals je je koffie apparaat, of water koker af en toe ontkalkt, heeft je diffuser ook onderhoud nodig.
Het water wat je gebruikt om je essentiële olie te diffusen, laat namelijk ook kalkrestjes achter in het apparaat en op de ultrasone membraan. En ook de essentiële olie kan residu achter laten. Daarom is het belangrijk om regelmatig je diffuser te een kleine schoonmaakbeurt te geven.

Op een heel eenvoudige manier zorg je ervoor dat ook alle hoekjes en gaatjes waar je niet met een doekje komt, wel schoon worden.

3 Tips om te zorgen dat je diffuser in goede conditie blijft

Maandelijks onderhoud

Elke maand – het handigst is te kiezen voor een vast moment aan het begin of einde van de maand bijvoorbeeld) even een half uurtje hier mee bezig, zorgt voor een langere levensduur en een betere werking van je diffuser.

Zo ga je te werk:

Vul je diffuser tot het maximale niveau met schoon water en voeg een scheutje witte azijn toe. Zet ‘m dan aan en laat zo’n 15 – 20 minuutjes diffusen. Daarna spoel je het reservoir en de deksel goed om met schoon water. De randjes van het membraan kun nog even extra (voorzichtig!) met een wattenstaafje reinigen. Ook kleine onderdeeltjes of roostertjes in de deksel zijn met een wattenstaafje vaak goed te reinigen. Tot slot droog je alles met een zachte doek af.

Daarna kun je weer heerlijk genieten van de aromatische voordelen van al je essentiële oliën.
Doen hoor!

Dagelijkse tip

Natuurlijk is het verstandig om tussendoor ook regelmatig je reservoir om te spoelen en steeds vers water te gebruiken. Sowieso om de oliën die je gebruikt zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Immers, anders kunnen restjes van de vorige keer zich mengen met de nieuwe combinatie. En soms… is dat gewoon niet zo lekker… Gebruik een tissue om de randen van het reservoir schoon te maken.

Extra tip voor tussentijdse reiniging

Lemon is natuurlijk altijd een goede reiniger en ook purify doet geweldige dingen als het op reinigen aankomt. Daarom doe ik zo af en toe een drupje van deze oliën (eventueel nog met tea trea) in de diffuser. Niet alleen fijn voor de diffuser, maar ook voor de reiniging van de lucht in je leefomgeving.

Let op bij het weggooien van het resterende water

Als je je waterreservoir leegt, let dan goed op dat je dit niet doet bij de luchtuitgang, verstuiver of knopjes. Dit kan namelijk je diffuser beschadigen!

Met deze tips hou je jouw diffuser tip-top in orde.
Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de aromatische voordelen van de essentiële oliën.  

Op welk moment plan jij je maandelijkse onderhoud voor je diffuser in?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *