Tijd voor de lenteschoonmaak

Heb jij je wel eens afgevraagd wat er allemaal in alle schoonmaakmiddelen zit, die we in de winkel kopen? In die mooi gekleurde vloeistoffen, waar je je lekker geurende sopje van maakt, en alles in je huis mee schoonmaakt?
Misschien stond je daar – net als ik vroeger – helemaal niet bij stil.

Maar sinds ik wat meer bewust ben van het schadelijke effect wat bepaalde chemische (synthetische) stoffen op gezondheid kunnen hebben, ben ik daar toch iets voorzichtiger mee geworden.  We krijgen in het leven al genoeg dingen binnen die niet goed voor ons zijn, dus als ik schoonmaak, wil ik dat tegenwoordig ook zo zuiver mogelijk doen. En ik zo min mogelijk giftige chemicaliën via mijn huid in mijn lichaam krijg tijdens deze klusjes. Want ik weet inmiddels dat deze stoffen een (negatief) effect op o.a. mijn hormoonhuishouding en immuunsysteem hebben. En ja, als ik dan bezig ben met een gezonde(re) levensstijl, dan doe ik mijn best om daar ook rekening mee te houden.

Ik kies voor natuurlijk

En dus gebruik ik thuis mijn eigen schoonmaakmiddelen op basis van essentiële oliën.
Deels kant & klaar, omdat dõTERRA zo geweldig is om aantal schoonmaakartikelen met de OnGuard olie-blend voor ons te maken. En deels maak ik ze zelf. Door nog wat extra olie toe te voegen aan een basis ‘zeep’ (bijvoorbeeld marseillezeep of groene zeep) of vloeistof (water, natuurazijn). Ook kun je zuiveringszout of soda gebruiken in combinatie met oliën om wat meer schrobwerk te doen, maar zelf hou ik meer van iets vloeibaars.

Er zijn diverse essentiële oliën die erg geschikt zijn voor de schoonmaak

De meest gebruikte zijn:
Citroen: ontvet enorm en geeft een frisse geur (andere citrus oliën hebben deze eigenschappen ook, maar citroen is echt de krachtpatser).
Tea tree: bezit anti-bacteriële en schimmeldodende eigenschappen en ontvet ook nog eens (LET OP: wees voorzichtig met tea tree als je katten hebt)
Eucalyptus: heerlijk verfrissend, maar ook met anti-bacteriële eigenschappen (en huisstofmijt schijnt een hekel aan deze geur te hebben)
Tijm: antibacterieel en heel krachtig
Lavendel: zacht reinigende eigenschappen, maar vooral ook die fijne geur

Daarnaast heeft dõTERRA verschillende blends, waarvan deze twee super zijn voor diverse schoonmaakklusjes:
* OnGuard blend: een fris-kruidige mix van oa sinasappel, kruidnagel, kaneel, eucalyptus en rozemarijn, om veilig alles schoon te maken.
* Purify blend: een frisse mix met oa lime en lemon, teatree, citronella, en siberische spar, een combinatie die reinigt en vieze geurtjes te lijf gaat.

Sprayen en soppen

Afhankelijk van wat je wilt aanpakken, kies je de oliën die je gebruikt om in je sopje van groene zeep of natuurazijn toe te voegen en / of maak je wat sprayflessen klaar voor regelmatig gebruik. Zelf heb ik altijd een spray op het aanrecht staan met citroen en onguard er in. Ideaal voor het gasformuis, het aanrecht of het tegelmuurtje. In de badkamer heb ik de combinatie eucalyptus, tea tree en citroen om mijn wastafel, bad en toilet (snel) schoon te maken.

De basis van deze sprays
300 ml water, 150 ml witte natuurazijn, 30 ml pure alcohol (om de spray langer goed te houden) en 50 – 55 druppels essentiële olie naar keuze (of een combinatie natuurlijk). Dit alles doe je in een glazen(!) sprayflacon. Schudden voor elk gebruik. Sprayen en afnemen. That’s it.
Let op: voor marmer of natuursteen is deze spray niet geschikt door de azijn)

Met zo’n schoonmaak spray met heerlijke geuren, waarvan ik weet dat het mijn gezondheid noch het milieu schaadt, is het heerlijk schoonmaken!

In  sopje om bijvoorbeeld te dweilen doe ik de On Guard reiniger, met nog wat druppels van bijvoorbeeld purify of eucalyptus. Of wild orange, als ik gewoon een echte ‘happy geur’ in mijn huis wil. Of een scheutje natuurazijn of schepje soda met wat druppels van (naar keuze) bovengenoemde oliën.

Je ziet, je kan hier echt je eigen draai aangeven en oliën kiezen die jij fijn vindt, als je een beetje weet wat de kracht van de verschillende essentiële oliën is. Nou is het niet zo dat ik alles weet, maar in de loop van de tijd heb ik veel opgezocht in het handboek Modern Essentials, en dus stap voor stap mijn eigen voorkeuren ontdekt. Want dat is het mooie van werken met deze geweldige natuurlijke producten…. Iedereen gebruikt ze op haar eigen manier, omdat de ene olie wel bij de één, maar misschien minder bij de ander past.

De OnGuard (schoonmaak)lijn

Ik zei het al eerder, dõTERRA heeft voor ons al een hele lijn aan fijne en veilige schoonmaakproducten ontwikkeld op basis van de beschermende blend On Guard. Niet alleen om je huis schoon te maken, maar ook je was, en jezelf :-).
Een selectie:

Van links naar rechts:
De schuimende handzeep, vloeibaar wasmiddel, tandpasta, allesreiniger, desinfecterende spray

Wil je meer weten of heb je een specifieke vraag over schoonmaken met essentiële oliën of essentiële oliën in het algemeen, neem gerust contact met me op. Ik help je graag verder!


Ik wens je veel schoonmaakplezier!

Bonus TIP : Desinfecterende doekjes

Benodigdheden:

1 rol toiletpapier (zonder print)
400 ml. warm water
2 eetlepels olie (zoals olijfolie, of amandelolie)
3 druppels on guard
3 druppels tea tree
2 druppels tijm
1 eetlepel neutrale vloeibare zeep (of de dõTERRA handzeep)
1 luchtdicht afsluitbare container. (bijv. denk aan een lege afsluitbare yoghurtbeker van Griekse yoghurt, of een lege verpakking van desinfecterende doekjes)

Met de essentiële olie kan je ook afwisselen en zelf op deze manier je favoriete geur maken. Andere olie die je kan gebruiken voor je desinfecterende doekjes zijn bijvoorbeeld sinaasappel, rozemarijn, pepermunt, lime, wintergreen, eucalyptus of citroen. Of…. aan jou de keus, zolang de olie maar geschikt is voor topisch (op de huid) gebruik.

Hoe maak je deze desinfecterende doekjes?

Doe het water, de olie, de etherische olie en de zeep in een maatbeker en roer even voorzichtig door.
Zet de toiletrol in de container en giet het mengsel eroverheen. Doe dan de deksel erop en laat het mengsel 10 minuten intrekken.
Keer dan de container om en laat het geheel nog 10 minuten staan zodat de hele rol het vocht goed geabsorbeerd heeft.
Verwijder dan voorzichtig het karton uit de toiletrol en je kan je doekjes vanuit het midden trekken als je ze nodig hebt.

Ideaal voor een heel snelle schoonmaak van je kranen, schakelaars, aanrecht, deuren, maar ook je handen of zelfs je gezicht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *