focus, rust, vertrouwen en essentiele olie

Focus, rust en zelfvertrouwen: tips met essentiële oliën

Opeens is het al weer november, nog even en het jaar is om. Chaos in mijn hoofd, alles behalve focus, rust en zelfvertrouwen.

Er was nog zo veel wat ik wilde doen dit jaar, maar ja, de werkelijkheid gooide dit jaar wat roet in het eten. Ik liet regelmatig de tijd door m’n vingers glijden en ging twijfelen aan alles.
Niet handig. En niet verstandig ook. Maar goed, het maakt me mens… en misschien herken je het zelfs ook wel? Dat je zo veel op je bordje hebt gelegd, dat je er eigenlijk een klein beetje in kunt verzanden. En je gewoon helemaal niets meer doet… (en je daar weer wat van vindt en voelt 🙂 ).

Gelukkig zijn er dan olietjes die me hebben geholpen om de rust in mezelf weer wat meer te voelen, en het vertrouwen terug te vinden. Iets ‘doen’ helpt ook, bijvoorbeeld een wandelingetje.
Lijstjes maken en opnieuw prioriteiten scheppen helpt me in zo’n situatie ook. Om mijn gedachten te focussen doe ik dan een fijne combinatie van oliën in mijn diffuser, pak een pen en ga schrijven. M’n hoofd leeg schrijven. Dat werkt al. En opeens bedacht ik me van de week, dat ik een jaarplanner had gemaakt (jaren geleden hoor). Maar dat dat gewoon een fijn handvat was destijds. Ik zocht ‘m op, paste hem aan naar volgend jaar en hoppa….

Eerst heb ik gisteravond uit mijn eindeloze lijst met ideeën de 3 projecten gekozen die ik dit jaar nog wil neerzetten. Per project splitste ik uit welke acties en taken er moesten gebeuren om het tot een goed einde te kunnen brengen. En opeens… was de rust er weer, en kon ik vanochtend weer gefocust aan de slag. Komend weekend ga ik mij buigen over mijn ideeen en plannen voor volgend jaar. Maar werken doe ik natuurlijk aan mijn plannen voor dit jaar :-).

Focus dus. Dat geeft rust. En die combinatie is weer goed voor je zelfvertrouwen om in actie te komen.

Het kringetje draait weer de goede kant op! En wat is het mooi dat bij deze 3 ‘gevoelens’ prachtige oliënn passen. Ik geef je mijn favorieten in deze mail. En wens natuurlijk dat ze jou bij ook meer focus, rust en zelfvertrouwen ondersteunen.

Dit heeft alles te maken met de emotionele werking van de essentiële oliën.
Naast fysieke ondersteuning, hebben de echt zuivere oliën dank zij hun chemische samenstelling ook mentale en emotionele effecten op ons mensen (en dieren).

Elke olie ondersteunt daardoor op haar eigen manier, met deels dezelfde resultaten, maar toch anders. Kijk daarom welke olie(combinatie) jij het fijnste vind werken. Want iedereen is anders en reageert anders!

fijne focus-olie

Mijn favorieten:

Focus (en concentratie)

Pepermunt: deze olie helpt je concentratie en alertheid te verbeteren, en het geeft je een boost bij (mentale) vermoeidheid. Ik gebruik regelmatig een druppeltje op mijn slapen of de roller om de olie op m’n voorhoofd (langs de haargrens) en slapen aan te brengen. Pas op bij de ogen! Ook heerlijk in de diffuser gecombineerd met andere oliën.

Lemon: citroen-olie is een echte alleskunner qua stimulering van cognitieve functies (geheugen, aandacht en concentratie). Het reinigt en verfrist daarnaast ook de omgeving als je het in de diffuser gebruikt, maar ook heerlijk in een glas water.

Rozemarijn: Een geweldige olie om de hersenen en het geheugen te ondersteunen, en ook fijn bij mentale moeheid. Deze olie kan steun bieden bij leerproblemen of bij het voorbereiden voor een examen. Rozemarijn geeft verbinding met de bron van hogere wijsheid. Ik gebruik haar vaak in combinatie in de diffuser. Heerlijk!

InTune: deze speciaal samengestelde blend in een handige touch roller is speciaal bedoeld voor momenten waarop je focus en concentratie nodig hebt. Ik gebruik deze regelmatig als ik een vergadering of training heb, en rol ‘m dan op mijn slapen en polsen om af en toe even aan te ruiken.
Een fijn alternatief is de Thinker, uit de collectie voor kinderen.

Rust (mentaal)

Lavendel: dit is natuurlijk de meest bekende… Lavendelolie verzacht en ontspant, en helpt stress te verminderen. Daarnaast geeft het ook een zachte (ik zeg vaak liefdevolle) impuls aan cognitieve vaardigheden. Het kan je helpen om afstand te nemen van zaken en weer op krachten te komen. Lavendel helpt je vanuit rust trouw aan jezelf te zijn.

Ook de Serenity, een rustgevende oliecombinatie met olien emoties tot rust brengen en aarden, is een fijne olie die ik vaak gebruik. Even dat rustige momentje voor mezelf. En in echte stressperiodes is Adaptiv mijn redmiddel. Zodat ik rustig en flexibel kan omgaan met dat wat er op me af komt.

Boom-olien, zoals cedarwood, cypress, arbor vitae en black spruce, vind ik ook heerlijk als mijn hoofd overuren maakt. Even het bos in, noem ik het. Aarden en ontspannen. Ik combineer een boomolie graag met een citrusolie, en soms een bloem er bij in de diffuser. Voor mij zijn dit echt rustmomentjes, waardoor ik weer verder kan.

Peace: een mooie olieblend uit de emotie-collectie. Als mijn hoofd weer eens op hol slaat… dan herinnert peace mij eraan dat ik niet perfect hoef te zijn en rustig en vanuit mijn kern mag leven, dat mijn hoofd even uit mag, en dat ik ook even adem mag halen. Mijn alle-dingen-druk-in-mijn-hoofd gevoel komt heerlijk tot rust.

Balance: deze heerlijke blend haalt je weer helemaal terug naar jezelf in het nu. Een fijne olie om te aarden en tot rust te komen met dat wat er is. Balans, de naam zegt het al… Mijn favoriet (maar dat wist je misschien al).

(Zelf)Vertrouwen

Bergamot: deze heerlijke olie verzacht en kalmeert (ik gebruik ‘m ook in mijn slaap-roller). Maar vooral…hij brengt je weer terug naar je optimistische zelf… Door energie weer in beweging te brengen en je te helpen om (beperkende) overtuigingen aan te kijken en te accepteren wie je werkelijk bent. Zo’n prachtige krachtige olie voor zelfvertrouwen en een gevoel van ‘ik ben het waard’! Daarom smeer ik vaak een druppel rond mijn zonnevlecht, en gebruik ik regelmatig een druppel in mijn thee… (die heerlijke earl grey smaak). Maar ook in de diffuser combineer hij heerlijk!

Geranium: de olie die verbonden is met het innerlijk kind, met vertrouwen in anderen en de wereld. Geranium heeft als thema ‘vertrouwen in liefde’, en ondersteunt geborgenheid en zekerheid vanuit een open hart. Heerlijk in combinatie met een andere olie in de diffuser, of breng een druppel aan op je hart.

Pink pepper: Deze olie helpt je om jezelf minder te vergelijken met anderen, en daar (beperkende) oordelen of overtuigingen aan te hangen. De olie ondersteunt je om jezelf te accepteren en vertrouwen zoals je bent. Gebruik ‘m in de diffuser of ruik regelmatig aan het flesje. En ja, je kunt er ook mee koken (net al met heel veel andere oliën overigens)!

Cassia (een kaneelsoort):d eze olie ondersteunt zelfzekerheid en moed om je te laten zien en horen. Cassia nodigt je uit om je licht te laten schijnen en te leven vanuit je unieke kracht. Let op, dit is en hete olie, dus als je deze topisch gebruikt, verdun ‘m dan met een basisolie!

Spearmint : dit is de olie die je ondersteunt om helderheid in je gedachten en meningen te krijgen (waar geloof je in en waar ga je voor?) en dit zelfverzekerd uit te spreken. Moet je bijvoorbeeld een presentatie geven, en voel je je onzeker, dan kan spearmint je vertrouwen en zelfverzekerdheid brengen. Deze olie gebruik je dan in de diffuser, ruik ‘m vanuit het flesje of je handen of je brengt hem aan op je keel.

Zoals je ziet, er zijn vele wegen die naar Rome leiden rondom het zelfde thema. Onderzoek welke voor jou werkt, experimenteer en ervaar bij welke olie (of combinatie) jij het meeste baat hebt.
Ik wissel regelmatig af, afhankelijk van de details waar ik aan wil werken en hoe ik me op dat moment voel…

Diffuser Tips

Tot slot nog een paar combinaties die ik zelf vaak in de diffuser gebruik rondom focus, rust of vertrouwen :-).

Lekker wakker worden: 4 dr wild orange, 4 dr pepermunt
Voor een heldere geest: 3 dr rozemarijn, 3 dr pepermunt, 3 dr lemon (of lime, dat vind ik zelf nog lekkerder)
Voor focus en creativiteit: 3 dr rosemary, 3 dr perpermunt, 3 dr tangerine
Wakker en alert: 3 dr lemon, 3 dr rosemary, 2 dr spearming
Vertrouw op jezelf: 3 dr cypres, 3 dr bergamot
Rust in jezelf: 3 dr Balance, 3 dr Bergamot

Ik ben heel benieuwd… Heb jij ook een geweldige tip voor meer focus, rust of vertrouwen, of een favoriete combinatie voor in de diffuser? Het zou leuk zijn als je jouw favorieten met wilt delen. Deel gerust jouw gouden tip in de reacties!

* de info bij de olien is eigen ervaring, ondersteund door beschrijvingen uit de boeken Breng je emoties in balans met essentiele olien van Thorsten Weiss en Emotions and essential oils, a reference guide for emotional healing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *