Herfst: weerstand, loslaten en dankbaarheid

Het is nu echt herfst. Als je leeft met de seizoenen, dan herken je de thema’s en uitdagingen vast wel. Gelukkig kunnen essentiele olien elk seisoen ondersteuning en begeleiding bieden.

Van herfst op weg naar winter

De temperaturen dalen al snel, en hoewel het zonnetje af en toe nog heerlijk schijnt, neemt ook de hoeveelheid regen weer toe. Fijn voor de natuur om nog even op te laden voor de echte winter begint.

Ik merk dat ik zelf steeds meer naar binnen wil keren, kaarsjes aan, een dekentje bij de hand. Lekkere vesten… kruidige geuren, stoofpotjes…
Andere thema’s in deze periode zijn natuurlijk loslaten, net als de bomen hun blaadjes laten gaan. En dankbaarheid voelen voor wat er geoogst kon worden in de afgelopen tijd. Letterlijk en figuurlijk.
Herkenbaar?

Helaas begint ook het ‘griep’ en verkoudheidsseizoen weer. Eerder schreef ik al een blog met veel tips over olien die je in deze periode (met die R er in) kunnen ondersteunen. Over olien om je weerstand en je humeur te ondersteunen, dus doe er je voordeel mee.

Weerstand en dat soort zaken

Ook ik (en mijn lief) moest er aan geloven. Getroffen door een of ander virus, op vakantie nog wel. T
ja, je hebt t niet voor het uitkiezen en je kan in zo’n situatie maar het beste voor een vorm van overgave kiezen, in plaats van het gevecht met jezelf aangaan, waardoor je je vaak nog ellendiger voelt.

Basis voor je immuunsysteem

De afgelopen tijd heb ik dan ook regelmatig de combinatie on guard, air en eucalyptus in de diffuser gehad.
En maakte ik een potje met honing en thyme, lemon en eucalyptus gemaakt om de kriebelhoest wat te verminderen en mn keel te verzorgen. In een beetje warm water, in de thee of in de koffie.
Tja, als je olien hebt, dan moet je ze gebruiken, toch?

Extra tips

Maar daarnaast heb ik nog wat andere olien ingezet, die nog niet zo lang in het assortiment zitten, of waarvan ik nog niet wist hoe krachtig ze zijn. Gelukkig geven wij olie-collega’s elkaar regelmatig tips, zo leer ik ook elke dag weer!

Zo gebruikte ik Air-X in de diffuser om de lucht te reinigen. Deze is ooit ontwikkeld om tijdens de branden in Australie de lucht te zuiveren, en dat doet ie hier ook perfect. Zeker iin combinatie met on guard.
En ik gebruikte Melissa in plaats van Tea tree om mijn keelpijn te verzachten en om een extra anti-virale boost te geven aan mezelf. Een druppel op m’n keel en een druppel in m’n nek.

Mezelf een extra ademboost geven met air, peppermint of eucalyptus was ook iets wat ik dit keer anders deed dan voorheen. Uiteraard deed ik een druppel in mijn handpalm en ademde ik rustig in en uit terwijl ik mijn handen om mijn neus en mond ‘cupte’ (een kommetje maakte). Maar… voor de extra boost (vooral voor m’n longen) maakte ik een inhaler van mijn handen. de ene hand werd een losse vuist (een buisje dus), die zette ik in de handpalm (waar uiteraard de olie op zit) en dan ademde ik een paar keer krachtig via mijn mond in. Wauw!!

Die rode neus en extra suppletie

Ook was ik (of eigenlijk mijn rode neus) superblij met m’n tubetje Correct-X, het verzacht en heelt geirriteerde huid.
En uiteraard nam ik wat extra Life Long Vitality, de voedingssupplementen uit ons asortiment (multivitaminen & mineralen, omega olien en celvoeding) om mijn lichaam de voeding te geven en er toch weer wat sneller boven op te komen.

Zelfhelend vermogen, zo natuurlijk!

Er is dus genoeg te doen om jezelf (je immuunsysteem en andere lichaamssystemen) op een heel natuurlijke manier te ondersteunen met oliën. Ik kan alleen maar zeggen… doen!
Het voorkomt niets (in ieder geval lang niet alles), het geneest (misschien) niets, maar het helpt wel je lichaam en het zelfhelend vermogen wat je lichaam bezit, te ondersteunen. En het is sowieso een stuk beter voor je lichaam dan veel synthetische pijnstillers of weerstandsmiddeltjes, waar je systeem niet zo veel mee kan omdat het niet natuurlijk is.

Herfstige loslaatrituelen

Net zoals bomen langzaam hun herfskleuren krijgen en hun bladeren loslaten, is het ook voor ons mensen een fijne tijd om te evalueren, te leren en los te laten wat ons niet meer dient. Dat is vaak wat minder makkelijk dan het zo te schrijven, want vaak willen we (om wat voor reden dan ook) juist graag dingen vasthouden. Zijn we heel streng voor onszelf, blijven we gedachten koppelen aan emoties (en andersom, zodat het overtuigingen kunnen worden) of vechten we juist tegen datgene wat we los willen laten. En dat is niet zo handig…

Loslaten is ook vergeven

Om iets los te laten, moet je het eerst losjes vastpakken en accepteren dat je iets hebt vastgehouden… en daarbij is de Forgive een prachtige oliemix om allereerst in te zetten.
Vergeef vooral jezelf, zodat je kunt loslaten wat je niet meer dient.

Forgive combineert essentiële oliën van Spar, Bergamot, Jeneverbes, Mirre, Arborvitae, Nootka, Tijm en Citronella. De energie van sparrenhout helpt bij het opruimen van “emotionele blokkades” en ondersteunt bij emotionele reiniging, het is aardend en geeft tegelijkertijd energie en helpt om een gevoel van harmonie tot stand te brengen. Bergamot helpt ons met zelfacceptatie en zelfliefde zodat we onszelf echt kunnen vergeven los kunnen laten. Juniper Berry helpt bij het verzachten van irrationele angsten. Tijm geeft ons toegang tot vastzittende gevoelens die misschien al lang begraven zijn, zodat we kunnen loslaten en vooruit kunnen gaan. Nootka helpt emotionele onrust los te laten om met meer duidelijkheid vooruit te gaan. Mirre is verzorgend waardoor we ons geliefd, veilig en geaard voelen. Arborvitae helpt ons over te geven en te vertrouwen. Citronella kalmeert innerlijke emotionele conflicten en helpt negatieve emoties te verlichten en wekt blije gevoelens en hoop op.
Zo’n mooie mix om je te steunen in deze periode!!

Emoties loslaten met een mix van olien

Ook Air kan onderteunen bij het loslaten. Oude emoties die zich vast hebben gezet blokkeren ook vaal het adem halen. Air geeft lucht en helpt je om het oude uit te ademen, waardoor er ruimte ontstaat om nieuwe positieve dingen in te ademen.

Ook Past Tense is een bijzondere oliemix om hier eens te noemen. Deze mix kan -naast bij fysieke pijn door zenuwspanning- helpen om angsten, stress en trauma die spanning in het lichaam creeren, te verlichten en los te laten. Alles kan dan weer in balans komen, zodat er ruimte ontstaat om weer dankbaar te zijn en waardering te voelen voor wat er wel (ook nog) is.

Loslaat-thema’s en essentiele olie

Daarnaast zijn er nog een groot aantal losse olien die je kunt inzetten, rond diverse loslaat-thema’s. Meng ze bijvoorbeeld met andere olien, die jouw loslaatthema’s ondersteunen, tot een eigen mix in de diffuser:
Oregano: Helpt met het loslaten van overtuiginen, starre patronen en negatieve gehechtheden
Cilantro (korianderblad): Helpt je controle los te laten en weer in berbinding met de stroom van het leven te komen.
Black Pepper: helpt je je maskers af te werpen, zodat je steeds meer bij je ware kern komt.
Helichrysem: Helpt je om jezelf van (emotionele) pijn te bevrijden, het vertrouwen in het leven terug te vinden en open te staan voor genezeing van je ziel.

Extra ondersteuning bij het loslaten

Je kan tijdens het loslaten ook olien inzetten die het gehele proces steunen. Die je aarden en een beschermd gevoel geven bijvoorbeeld, zoals siberian fir en black spruce. Of olien die je gevoel van zelfliefde ondersteunen, zoals bergamot, geranium en rose.

Dit zijn maar een paar voorbeelden wat essentielen olien kunnen ‘doen’. En er zijn nog veel meer olien die rond dit thema kunnen worden ingezet.
Omdat iedereen op haar eigen manier reageert, en een olie meer dan één werking heeft, is het beste advies om zelf te voelen welke olie je aantrekt.
Jouw energetisch systeem, jouw intuitie, weet meestal exact wat je nodig hebt of wat je kan helpen. En anders zijn er gelukkig nog blogs en boeken!

Dankbaarheid voor wat je hebt bereikt (geoogst)

Dankbaarheid is altijd een mooi thema, maar in de herfst kijk je uiteraad meer naar wat je hebt geoogst… Nadat je in het voorjaar zaaide, pluk je nu de vruchten. Wat heb je allemaal gedaan, sta je daar wel eens bij stil? Vaak is het veel meer dan je zo te binnen schiet.
Duik eens naar binnen en maak eens een lijstje… Wedden dat je heel veel meer – en vooral kleine dingen waar je normaal niet bij stil staat – hebt bereikt? Voel eens wat het met je doet als je je dit realiseert? En ja, daar mag je best dankbaar voor zijn!

Dé olie voor dankbaarheid is Spikenard (Nardus). Voel die dankbaarheid, en ruik aan de olie om dit gevoel te ankeren. In moeilijke tijden haal je deze gevoelens dan gemakkelijker weer terug.

Wild Orange is de olie voor overvloed en blijdschap. De ultieme combinatie om dankbaarheid te voelen voor wat er wël is.

Het kan ook heel fijn zijn om elke avond een mini-ritueeltje te creeren voor jezelf. Met loslaten en dankbaarheid bijvoorbeeld. Pak een mooi notitieboekje, de olein die je aanspreken en evelueer de dag kort voor je zelf. Wat wil je loslaten (doe dat dan ook, het is vaak een beslissing) & waar ben je dankbaar voor?

Dankbaar voor Herfst oogst en herfst in de keuken

Deze tijd vind ik ook heerlijk om wat meer te kokkerellen. En bakken… Juist dit soort herfstige gerechten maken vaak dat ik me weer extra dankbaar voel. Voor hoe goed we het hier eigenlijk hebben. Voor de seizoenen die hun cyclus blijven volgen en ons daarin mee nemen. Voor overvloed… de heerlijke herfstige geuren…

Ook in de keuken zijn essentiele olien perfect in te zetten.

De letterlijke herfst-oogst mag nu verwerkt worden: denk aan al die (stoof)peertjes en heerlijke appels… maak er moes van, taarten of stoof-fruit. Denk aan cinamom bark of cassia (beide een kaneelolie) olie om hierbij te gebruiken. Of combineer met een fris fruitige citrusolie.

Stoofschotels, suddervlees, soepen… Ook dit zijn heerlijke dingen nu het weer iets frisser wordt. Gebruik in plaats van verse of gedroogde kruiden eens een druppel essentiële olie. Wel voorzichtig zijn, want oliën zijn extreem geconcentreerd, en je gebruikt al snel te veel. Dan is een kleiner druppelflesje (bijvoorbeeld met je eigen favoriete kruidenmix-olie) of de tandenstokermethode handig om te gebruiken.
Mijn favoriet is pompoensoep (met wortels en ui) met een druppel tumeric (kurkuma) olie en een drup pink peppr er in.

Trouwens, (groene) thee met een druppel star anise, fennel of wild orange is ook heerlijk!

Extra tips over koken met essentiele olie vind je in dit blog wat ik eerder schreef.

Dat wordt een beweldige maand, nietwaar?

Terwijl ik dit hier plaats en de laatste correcties op de tekt doe, staat de erwtensoep – met een drup laurel leaf (laurierblad) en wat druppels black pepper – te pruttelen in de slowcooker. Ik kijk er nu al naar uit!
Herfst… ik ga er van genieten.

En jij?

Ik lees graag of je wat aan deze inspiratie en ideeën hebt. Reageer hieronder (of stuur me een mail of bericht via socials, vind ik alleen maar leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *