R in de maand, immuumsysteem en olie

De R zit weer in de maand

Nog even en de zomer is echt voorbij. Ik hoop op een prachtige nazomer en een kleurrijke herfst, zo’n indian summer…  je weet nooit! We zitten nu in ieder geval weer in de eerste najaarsmaand met de R er in. En dat is voor mij altijd weer een eye-opener qua zelfzorg. Extra aandacht voor mijn gezondheid. En waarschijnlijk voor jou ook?

Het is tijd om ons voor te gaan bereiden op de komende seizoenen

Scholen beginnen weer, de dagen worden korter, en hoe we het ook wenden of keren, er komen ook meer snotneuzen en andere uitdagingen die bij de herfst en winter horen. Tijd om extra aandacht te gaan besteden aan onze weerstand. En om wat extra warmte en blijheid in en om ons heen te creëren want buiten wordt het steeds frisser.

Natuurlijk zorg je ook gewoon goed voor jezelf. Toch?
Zelf betrap ik me er wel eens op dat dit met vlagen goed en soms minder goed gaat. Afhankelijk wat er verder in mijn leven speelt.
Het blijft echt iets om bewust van te zijn.

Bijvoorbeeld door mijn voeding aan te vullen met supplementen, op tijd naar bed te gaan, tijd nemen om te ont-stressen, genoeg water drinken en regelmatig lekker te wandelen. He lukt vaak, maar niet altijd. Gelukkig kan ik (en jij ook) elke dag een nieuwe keuze maken…
En soms natuurlijk kiezen voor nog wat extra’s, een voetenbadje, extra warme douche midden op de dag, een uitwisseling van een aromatouch of sympohony of de cells, gewoon even dagdromen, met m’n handen in de aarde… Al die extra kleine fijne dingen die goed voor me zijn.
Weet jij wat goed voor jou is?

In veel van de keuzes voor mijn eigen gezondheid betrek ik tegenwoordig essentiële oliën. Omdat deze zo krachtig zijn, en omdat ze simpelweg onderdeel van de oorspronkelijke plant zijn om de weerstand en de algehele gezondheid daarvan optimaal te houden. En dus kunnen pure essentiële oliën ook ons (mensen) bij onze gezondheid en weerstand ondersteunen!

Weerstand & immuunsysteem

Het belangrijkste bij een goede weerstand is uiteraard de hiervoor genoemde goede basis.  Niets nieuws. Maar daarnaast kun je het gezonde afweersysteem nog extra ondersteunen om indringers en ziektes zo veel als mogelijk buiten de deur te houden.

Daar kun je in de winkel natuurlijk van alles voor vinden, maar ik gebruik uiteraard essentiële oliën*.
Waarom?
Omdat ik zeker weet dat ze puur natuur zijn, en dus kan mijn lichaam het optimaal inzetten. En omdat ze zo effectief en krachtig zijn, dat ik zeker weet dat ik waar voor mijn geld heb.

Oké, wat kun je dan bijvoorbeeld gebruiken?
Er zijn enorm veel oliën waarmee je je immuunsysteem kunt ondersteunen. Denk aan kaneel, oregano en kruidnagel, en bijvoorbeeld aan citroen en teatree. Mijn absolute topper is de olieblend OnGuard. En er zijn er nog heel veel meer! Maar eerst deze dus (in willekeurige volgorde):

Citroen heeft van nature ontstekingsremmende, ontgiftende en anti-bacteriële eigenschappen. Je eigen weerstand ondersteun je bijvoorbeeld door dagelijks te starten met een druppel citroen olie in een glas water. Je lichaam (en lever) worden dan op een zachte manier gereinigd en wakker gemaakt. Omdat citroen ook en krachtige reiniger is, kun je dit ook heel goed gebruiken om schoon te maken zodat je al minder in aanraking komt met ziekteverwekkers…

Teatree wordt al eeuwen lang door de Aboriginals gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. Ze heeft schimmelwerende, antivirale, antibacteriële, ontstekingsremmende en reinigende eigenschappen, en kun je ook heel goed gebruiken op de huid. Ook bij beginnende keelpijn vind ik teatree een fijne olie. Ik doe een druppeltje met mijn duim in m’n mond en laat dan mijn speeksel dit overal heen brengen. Maar je kunt ook een druppeltje op je keelgebied smeren. Of bij tintelende lipblaasjes (vaak een teken van een verminderde weerstand), je doet eenvoudig een drupje op de aangedane plek. Emotioneel heeft teatree te maken met grenzen stellen, zodat je uiteindelijk minder stress ervaart.

Oregano, kaneel, tijm en kruidnagel zijn alom bekend uit grootmoeders kruiden-ehbo doos. Ook de essentiële olie die hiervan gewonnen wordt heeft vele voordelen voor ons immuunsysteem omdat ze de ongewenste indringers kunnen uitschakelen. Het zijn allemaal min of meer hete oliën, dus neem ze nooit puur in of puur op de huid. Maar meng bijvoorbeeld een druppel olie met een theelepeltje honing om in te nemen, of doe de druppel(s) in een lege capsule om ze in te nemen. Voor gebruik op de huid meng je deze oliën altijd met een neutrale draagolie, zoals gefractioneerde kokosolie of een neutrale bodylotion.

Tot slot: de samengestelde blend On Guard bevat wild orange, kaneel, kruidnagel, eucalyptus en rozemarijn olie. De sinasappel ondersteunt niet alleen het immuunsysteem, maar kan als citrusolie ook bijvoorbeeld het beschermende schildje van een indringer (denk aan een bacterie of virus) afbreken, waardoor de andere oliën hun werk kunnen doen. Deze krachtpatser werkt zo ongeveer tegen alle indringers, reinigt, en ondersteunt bij diverse immuunsysteem-gerelateerde klachten. Deze blend is zo veelzijdig, dat dõTERRA er een hele productlijn van heeft gemaakt. Emotioneel werkt On Guard (zoals de naam al zegt) als bescherming tegen energetische parasieten, en helpt je gezonde grenzen te stellen van binnenuit. Een versterker voor je innerlijke kracht dus. Voor mijzelf echt de olie waar ik nooit meer zonder wil!

Extra olietips voor de basis

Zoals eerder gezegd, de basis van een goede weerstand blijft gezonde voeding, genoeg slaap, voldoende beweging en niet te veel stress. Ook hier kunnen oliën hun bijdrage leveren.
Heel kort nog wat tips, in een andere blog zal ik hier uitgebreider op in gaan, als ik het heb over de lifestyle piramide.

Voeding: met onze normale voeding krijgen we meestal te weinig voedingsstoffen binnen. Daarom heeft dõTERRA de Life Long Vitality pack samengesteld. Drie potjes met supplementen: vitamines & mineralen, omega oliën, en celvoeding & anto-oxidanten. Allemaal op natuurlijke basis en in de juiste verhouding / dosering om zo optimaal mogelijk ieders basisgezondheid te ondersteunen.

Slaap: denk aan aardende oliën zoals cedarwood en  vetiver, of ontspannende oliën zoals lavendel en de blend serenity. Maar er zijn nog veel meer oliën die ingezet kunnen worden ten behoeve van rust en ontspanning… en iedereen heeft zo zijn of haar eigen favorieten.

Beweging: hier noem ik graag peppermint, eucalyptus en air (een samenstelling) als hele fijne oliën om de luchtwegen te ondersteunen. De deep blue (blend of rub) of peppermint zijn heerlijk voor spieren en gewrichten.

Stress: de combinatie balance (in de ochtend) en serenity (in de avond) vind ik zelf heel fijn binnen het thema stress. Maar sinds dit jaar is er ook de samenstelling Adaptive, die speciaal gemaakt is om met de dagelijkse stress en uitdagingen mee te veren. Eentje die al bij velen niet meer weg te denken is.

We keren weer meer naar binnen: warmte & blijheid (licht)

Het mooie van dit seizoen vind ik ook dat ‘s avonds de kaarsjes weer aan kunnen. Met een dekentje op de bank, lekker lezen en ontladen en ont-stressen. Dat komt uiteraard ook het immuunsysteem weer ten goede.
Ook hier heb ik mijn olie-rituelen en tips voor. De belangrijkste is het gebruik van mijn diffuser en/of diffusersieraden. In het najaar gebruik ik daarin vaak wat andere oliën dan in de zomer of voorjaar.

Altijd fijn in wat donkerdere dagen zijn de citrusoliën en blends waar citrus in zit. Op de een of andere manier maken ze blij (daar staan ze trouwens ook om bekend) en alles wordt weer wat lichter. Mijn favoriete olie is wild orange, maar ook bergamot, limoen, en de blend citrus bliss gebruik ik graag.

Deze combineer ik dan veelal met een warme, kruidige olie. DõTERRA heeft een aantal fijne blends die vaak tijdelijk te koop of krijgen zijn. Zo is de Harvest Spice een superlekkere blend die alleen af en toe tijdelijk beschikbaar is. Een echte herfstgeur met cassia, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, en cederhout en eucalyptus. Uiteraard zijn deze kruidige oliën ook los te combineren met een citrus of hout olie om extra warmte in de atmosfeer te brengen. Maar ook de on guard heeft deze combinatie van citrus en kruidig, en is heerlijk in deze tijd.

Ook de boom-oliën vindt ik fijn, zeker in het najaar en voorjaar. Arborvitae, black spruce, cedarwood, siberian fir… Alsof je door een bos loopt! En ze zijn prima te combineren met lichtere oliën voor extra blijheid.

De R in de maand, weerstand en immuunsysteem

Ik realiseer me dat deze blog nog lang niet compleet is, gelukkig pretendeer ik dat ook niet. Onze gezondheid is complex en er speelt zo veel mee. Bovendien wil ik niet op de stoel van een dokter of andere specialist gaan zitten. Wat ik wel weet is dat essentiële oliën zo veel kunnen bijdragen aan onze gezondheid. En hopelijk heb ik met deze blog weer wat tipjes van de sluier opgelicht en je kunnen inspireren.

Ik ben heel benieuwd welke tips jij gaat toepassen?
Laat je het me weten? Reageer op dit blog of stuur me een mailtje! Dat geldt natuurlijk ook voor als je vragen hebt. Ik help je graag verder.

* als ik het over essentiële oliën heb, dan bedoel ik de oliën van dõTERRA, waarvan ik zeker weet dat ze zuiver en puur zijn, en dus ‘therapeutisch’ ingezet kunnen worden. Andere merken ken ik niet (goed), maar goedkope synthetische olietjes die gewoon in de winkels te koop zijn, zal ik zelf nooit voor mijn eigen gezondheid gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *