Omgaan met de uitdagingen die het leven ons biedt

Uitdagingen in het leven, ze horen er bij.
En juist dan is het belangrijk om zo goed als je kunt ‘bij jezelf te blijven’.  Makkelijk gezegd, ik weet het.
Zeker in tijden als deze, waarop het leven zoals het is aan banden lijkt te worden gelegd.

Zelf ben ik iemand die snel in mijn hoofd schiet, en enorm vooruit denkt. Mijn hersenen draaien regelmatig overuren en allerlei scenario’s worden dan afgespeeld. Als ik niet oppas, kost het me al mijn energie. Daarnaast pik ik ook veel energie op van anderen, en raak daardoor (als ik niet uitkijk) van mijn eigen padje. Niet handig. (De andere kant van dit verhaal is dat het wél met mijn “Strengths” te maken heeft, maar dat is een ander verhaal. Wie weet vertel ik je daar nog wel eens over).
Als er dan eens wat gebeurde in mijn leven of mijn omgeving, dan kon ik daar volledig door van slag raken. Ook niet zo handig.

Maar misschien voor jou ook wel in meer of mindere mate herkenbaar?

Inmiddels heb ik geleerd om te vertrouwen op mezelf en op dat wat er Is

Op het grotere geheel. Dat niets voor niets gebeurt. En, dat we daar ook zelf altijd nog een keuze in hebben (op z’n minst in hoe we ergens op reageren). Dat ging uiteraard niet in een dagje, dat was een flink proces met vallen en opstaan. Nog steeds overigens.

En voor mij begint het allemaal met de rust in mezelf weten te behouden (of weer terug te vinden, als ik eens een keer weer in mijn eigen valkuilen stap).

Daarom heb ik mezelf aangeleerd om in ieder geval één of meerdere dingen op een dag te doen, die me wat meer geaard houden. En ik heb een aantal manieren om met mijn uitdagingen om te gaan en echt zo veel mogelijk bij mezelf te blijven.
En ik maak hiervoor ook dankbaar gebruik van de essentiële oliën die ik heb.

Oké, ik hoor je bijna denken… ‘maar wat doe je dan en wat gebruik je? Vertel op!’

essentiele olie ter ondersteuning in je leven

Allereerst: blijf ademhalen!

De laatste tijd kwam ik er steeds vaker achter dat ik mijn adem in houdt als ik iets fysieks moet doen, of als ik iets spannend vind. En vast in nog meer situaties, waar ik me nog niet bewust van ben. En dat is niet handig natuurlijk, want daarmee zet ik alles in mijn lichaam op slot en wordt alles lastiger.

Waar ik dus de laatste tijd steeds bewuster mee bezig ben, is mijn ademhaling. Af en toe een minuutje bewust rustig adem halen. Soms een diepe teug tussendoor. En vooral heel bewust doorgaan met ademhalen…

Met een druppeltje van de olieblend Air (voorheen breathe) of peppermunt in mijn handen rond neus en mond. Extra lucht brengen in mijn systeem.
Een aanrader, al zeg ik het zelf!

Aarden & op- en ontladen

Ik doe het niet elke dag, maar wel regelmatig, contact maken met de aarde en mijn lichaam. Even flink dansen en/of stampen (ook goed om emoties te verwerken) op een opzwepend muziekje.
Mezelf verbinden met (het middelpunt van) de aarde. Ik visualiseer letterlijk wortels vanuit mijn voeten of een koord vanuit mijn stuitje die de aarde in groeien. Waardoor ik alles wat niet van mij is kan laten wegvloeien, en me kan opladen met de krachten van Moeder Aarde.

Overigens bewust ontladen en weer opladen vind ik ook heel fijn om onder de warme douche te doen… De stralen water nemen alles wat niet van mij is of mij niet meer dient mee het afvoerputje in, en vanuit de kosmos visualiseer ik stralen gouden, witte of een andere kleur (of alle kleuren) energie in het water, waarvan ik voel dat ik die op dat moment goed kan gebruiken. En ik laat mijn energieveld heerlijk vullen…

Oliën die me ondersteunen bij het aarden zijn de bijvoorbeeld de worteloliën, zoals Vetiver en Spikenard maar denk ook eens aan de verwarmende Gember (dit is trouwens ook een geweldig olie om meer bij je innerlijke kracht te komen). Maar ook boomoliën, zoals Cederwood en Sandelwood kunnen heerlijk aardend werken. Ook noem ik graag de Patchouli als aardende olie, vooral als je in een soort droomwereld leeft kan deze je helpen weer terug te komen in het heden en in je lichaam. De Anchor (de bestendigende blend uit de yoga collectie) vind ik ook een fijne hierbij. Tot slot… als  je me een beetje kent, weet je inmiddels dat mijn favoriete aardende olie de Balance is, een speciale aardende blend met diverse oliën.

Je kunt deze oliën topisch gebruiken, bijvoorbeeld onder je voeten, maar ook aromatisch in de diffuser, wat je het fijnste vindt. Of een combinatie ervan natuurlijk. Dat geldt gebruik van de oliën bij de tips hieronder.

Journallen (dagboekschrijven)

Iets wat ik wel vrijwel elke dag doe, net nadat ik opgestaan ben (maar na m’n glas water met lemon olie!) en voor ik aan de dag begin… Schrijven!

Soms schrijf ik gewoon mijn hoofd leeg, soms schrijf ik naar aanleiding van een specifieke vraag, soms schrijf ik rondom een bepaald thema… Soms werk ik met affirmaties, of schrijf ik mijn droomleven of -dag uit. En soms… is het simpelweg een braindump, alles uit mijn hoofd op papier om weer orde op zaken te krijgen. En heel soms, wordt het bijna een coachgesprek met mezelf.

Schrijven wat er speelt geeft ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Het zorgt er voor dat ik zélf aan de dag begin, in plaats van dat de dag aan mij begint. En dat is redelijk belangrijk als je ervoor wilt zorgen dat je vooral bij jezelf blijft en vertrouwen wilt blijven houden, zelfs in lastige situaties en uitdagende tijden.

Vaak neem ik er een kop thee bij, en steek een kaarsje aan. In ieder geval kies ik altijd een olie (of combinatie) die me op dat moment aanspreekt voor in de diffuser. Veelal is dat een opbeurende olie, zoals Wild orange of Tangerine, of Bergamot, als ik merk dat ik worstel met mezelf en wat meer acceptatie wil ervaren. Als ik mijn intuïtie wil openen pak ik de Clary sage, of de Geranium. Als ik voel dat ik dingen meer wil uitspreken kies ik Spearmint en Lavendel. Ook de Align (de centrerende blend uit de yoga collectie) pak ik hierbij regelmatig. En zo zijn er nog veel meer keuzes, waarbij vrijwel geen dag hetzelfde is. Vaak weet ik niet eens precies waarom ik een bepaalde olie kies, en lees ik dat achteraf ;-).

Mediteren / Visualiseren

Wat ik zelf iets minder vaak doe, maar vaker zou willen doen… is mediteren en visualiseren. Om echt bij mijn kern en mijn verlangens te zijn.
Dat hoofd uit te zetten, en alleen te ervaren wat er is of kan zijn.

Ik gebruik meestal een app om te mediteren, en visualiseer middels geleide meditaties of voor mijn eigen visionbords of storybords.

Fijne oliën die ik hierbij gebruik zijn onder andere Arise (de verlichtende blend uit de yoga collectie), de Frankinsence, om lagere vibraties los te laten en je open te stellen voor je eigen waarheid, Ylang ylang voor verbinding met het innerlijk kind, Sandalwood, voor verbinding met het spirituele, of Patchouli om juist aanwezig te zijn in je lichaam. Om gewoon tot rust te komen en bij jezelf te zijn is Lavendel natuurlijk ook een heerlijke olie.
En ook hier… dit zijn maar enkele voorbeelden die ik gebruik, maar iedereen ervaart een olie uiteraard op zijn of haar eigen manier. En dus is er nog veel meer mogelijk.

Goed voor mezelf zorgen & mijn grenzen bewaken

goed voor jezelf zorgen met voldoende rust en lavendel olie

Alles valt en staat met simpelweg goed voor jezelf zorgen. Gezond eten, bewegen en voldoende slaap. Eigenlijk zijn dit open deuren, maar we vergeten ze zo vaak! Ik ben dankbaar dat dõTERRA geweldige supplementen heeft, waaronder de Live Long Vitality (LLV), waarmee ik zowel de goede omega vetzuren, alle vitaminen en mineralen en optimale celvoeding binnen krijg. En natuurlijk de oliën die me helpen ontspannen, zoals lavendel en serenity

Maar daarnaast ook fysiek en energetisch mijn grenzen bewaken. Daar schort het soms nog wel eens aan, aangezien ik graag anderen help. Nee zeggen is dus een dingetje, maar oh zo belangrijk.

Hier gebruik ik een paar oliën voor ter ondersteuning. Tea tree (melaluca) helpt me mijn grenzen te stellen en deze ook aan te geven. Terrashield biedt me daarnaast ook een schild om negatieve energieën te weren. Als ik voel dat mijn energieveld verstoord is, dan is Lemongras een goede olie om te reinigen, zodat ik weer in mijn eigen kracht kan staan.  

Zelfvertrouwen en bij jezelf blijven

Er is zo veel over te vertellen…. Maar dat maakt deze blog veel te lang, dus dit bewaar ik voor een andere keer. Heb je specifieke vragen over dit onderwerp en hoe een olie je hierbij kan ondersteunen, laat het me weten, bijvoorbeeld in een reactie of via social media. Dan neem ik je vraag mee in een volgend blog (of als nodig, neem ik contact met je op, ook dat kan natuurlijk).

Maar heel summier toch nog mijn huidige top 3 oliën die te maken hebben met zelfvertrouwen en op jezelf vertrouwen:

  • Mijn nummer 1 is Bergamot: accepteer jezelf zoals je bent en geloof in jezelf.
  • Om bij jezelf te blijven en loyaal zijn aan jezelf en jouw behoeften is Coriander een fijne olie.
  • Rozemarijn hoort voor mij hier ook bij: Voor meer helderheid, innerlijke kracht en tegen zelfsabotage.

Hopelijk kun je wat met al deze (olie)tips

Uitdagingen kun je niet vermijden, de wereld draait altijd door. En brengt je van alles op je pad waar je al dan niet wat mee te doen hebt. Het is aan jou hoe je dat doet. Er zijn vele manieren en ik heb er slechts een paar genoemd die ik zelf gebruik. En ja, het mooie is dat essentiële oliën hier ook een geweldige bijdrage aan kunnen leveren.

Ik ben trouwens heel benieuwd hoe jij omgaat met alle uitdagingen in het leven… en als je al essentiële oliën gebruikt, welke jouw favorieten daarbij zijn?

Wil je graag een sample van een van de genoemde olietjes voor je besluit deze aan te schaffen, laat het me weten, dan regelen we dat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *