meer geur in huis

Meer genieten van geur in je huis

In de vorige blog kwam het al aan de orde, goed zorgen voor jezelf. Neet alleen in de maanden met een R erin, maar altijd. Voor mij spelen geuren in huis daar ook een belangrijke rol bij.

Met geur alleen al kun je je stemming beïnvloeden, en zeker in de donkere dagen die er aan komen, vind ik het daarom prettig om wat extra warmte, licht en vrolijkheid te creëren in huis. Je kunt je er vast wel wat bij voorstellen…. En dus geniet ik – naast het gebruik in de keuken en op m’n huid – dubbel en dwars van mijn diffuser (en alternatieve geurverspreiders) en diverse olietjes.

Nou schreef ik over de kracht van geur al eerder een blog waarin je leest over hoe dat werkt met die geurmoleculen in ons systeem, en waarom zuivere oliën zo belangrijk zijn.

Maar hoe pas je dat dan toe in huis, geur?

Diffuser versus oliebrander

Eén van de dingen die ik regelmatig hoor als ik met mensen over essentiële oliën praat is “oh ja, heerlijk, ik gebruik ze ook in m’n oliebrandertje”.
Dat deed ik vroeger trouwens zelf ook, maar inmiddels weet ik beter.

Als je de olie verwarmt (en als je niet uit kijkt zelfs verbrandt) in een oliebrander met een waxinelichtje eronder, dan kan de structuur van de oliemoleculen veranderen. Essentiele oliën zijn namelijk gevoelig voor temperatuur! Boven de 30 graden vermindert van de meeste oliën de therapeutische werking, en het kan zelfs zo zijn dat je gevaarlijke stofjes in de lucht brengt als je niet op tijd het water aanvult (denk aan die donkere restjes in je brandertje). Dat wil je niet, toch?

Daarom is een diffuser (vernevelaar) – en zeker eentje die ultrasoon werkt – een veel betere keus. Hier blijft de olie koud en wordt samen met de waternevel in de ruimte verspreid. Daardoor blijft de chemische structuur van de olie in tact en dus de therapeutische werking optimaal, En is het ook nog eens goed voor de vochtigheidsgraad in je kamer.
Je hebt diffusers in allerlei soorten en maten, dus kijk rustig rond wat bij je past. Bij dõTERRA hebben we een aantal diffusers die instelbaar zijn op tijd en interval. Heel handig.

Bij het vernevelen blijf ik het persoonlijk ook belangrijk vinden om te werken met goede (pure en zuivere) oliën. Immers… als je synthetische of niet zuivere olie in de ruimte vernevelt, dan adem je… juist, synthetische en misschien wel giftige deeltjes in. En dat is dan eigenlijk weer een extra gifstof wat je lichaam moet verwerken.

Gebruik een diffuser in plaats van een brander

Ook zonder diffuser kunt je geur in je huis verspreiden,
praktische tips!

Er zijn heel veel manieren om meer geur in je huis te brengen. Een paar ideetjes:

  • een houten knijper met een paar druppels olie aan je verwarming knijpen (of in het ventilatierooster in je auto)
  • een (open) dennenappel met een paar drupjes olie staat herfstig op een mooi decoratieplekje en ruikt heerlijk. In je potpourri kan natuurlijk ook.
  • een stukje lavasteen in een mooi bakje
  • geurstokjes die zo te koop zijn of satéprikkers, die werken ook. Zet ze in een mooi flesje (of gebruik een leeg olieflesje) waarin je  10-15 druppels essentiële olie, wat water en een eetlepel alcohol (bijvoorbeeld wodka) hebt gemengd (de alcohol zorgt er voor dat de olie met het water kan mengen)  
  • maak een klei ornament van ouderwetse boetseerklei (das, of die van de action;, natuurlijk ook geweldig om met kinderen samen te doen), die je in mooie vormpjes (denk aan koekjes-uitsnijders) uitsnijdt of vormt en aan de lucht laat drogen. Je kunt ze  neerleggen of ophangen met een paar druppels olie er op en genieten maar!
  • een watje / wattenschijfje met een paar druppels olie in een mooi organza zakje is een fijne geurboost voor bijvoorbeeld in je kasten
  • een paar druppels olie in de binnenkant van je toiletrol druppelen geeft dat kleinste kamertje een fijne geur
  • ook kun je een ‘roomspray’ maken: een sprayflacon (glas!!) met daarin wat druppels olie van jouw keuze (of een mengeling) met water en een klein beetje toverhazelaar. Goed schudden voor gebruik en sprayen maar

En zo zijn er vast nog veel meer mogelijkheden om te genieten van geur in je huis.

Uiteraard kun je, behalve in je huis, ook de geur heel dicht bij halen. Bijvoorbeeld met een diffusersieraad, zoals een ketting of een armband. Op het diffuser-padje doe je een of twee druppels olie, en met verschillende padjes kun je genieten van verschillende geuren. Je vind er een aantal in de webshop.

Geur in je leven & allergie

Naast alle heel specifieke toepassingen – waar ik je graag meer over vertel in een kennismakingsworkshop – is geur gewoon een heel fijne toevoeging in je leven. Het brengt herinneringen terug, het kan je stemming en je emoties positief beïnvloeden, het kan je gezondheid ondersteunen, en meestal… vinden we het gewoon lekker…

Maar wat nou als… je allergisch bent?
Ik krijg namelijk ook vaak de reactie ‘ik ben allergisch voor geuren en ook voor essentiële olie’.
Het zou zo maar kunnen dat deze persoon inderdaad allergisch is voor de synthetische geuren waar we in de winkels mee bedolven worden.

Als zij of hij het dan toch aan durft om een zuivere essentiële olie uit te proberen, blijkt vaak dat er geen reactie ontstaat.
Dat geldt natuurlijk niet altijd, want de chemische samenstelling van een pure olie (de minuscule deeltjes van de oliemoleculen) kan natuurlijk – kleine kans, maar toch – toch een overgevoelligheidsreactie teweeg brengen. Soms is de olie verdunnen met een neutrale basisolie dan toch al voldoende.
Want meestal… blijkt de allergische reactie die iemand dacht te hebben op geur, toch echt een reactie op de synthetische namaak geurtjes of toevoegsels in schoonmaakproducten, verzorgingsproducten, luchtverfrissers en in de flesjes olie die voor spotprijzen verkocht worden.

Dus wil je – zelf als je allergisch denkt te zijn voor essentiële olie, toch het effect van aromatherapie, geur dus, in je leven brengen? Het allerbelangrijkste is te kiezen voor pure en zuivere olie. En weet, less is more! Zeker als je werkt met goede oliën.

Geurstokjes zijn eenvoudig zelf te maken.

Dus… op welke manier ga jij geur in je leven brengen??

Ik hoop dat ik je in deze blog voldoende ideeën heb gegeven om geur in je leven en in je huis te brengen. En er zijn er natuurlijk nog veel meer… Laat je creativiteit bloeien en ga op je eigen manier aan de slag. Essentiele olie is heerlijk en geweldig voor heel veel dingen. Maar dan moet je het natuurlijk wel gebruiken.
Doen hoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *