hoe zuiver is jouw olie

Hoe zuiver is jouw olie?

Essentiële oliën zijn niets nieuws op de markt. Al toen ik klein was vond ik het heerlijk om wat lavendelolie (en later andere geurtjes) in een oliebrandertje te gebruiken. Wat rook dat fijn! Ook parfum of geurkaarsen konden me blij maken, die geuren die doen echt wel wat! 

Logisch, want geur komt direct via je hersenen binnen in je limbisch systeem, en heeft daardoor effect op je emoties. Daarover een andere keer meer. (Ook over die oliebrander trouwens!). 

Inmiddels heb ik een hoop geleerd over essentiële oliën en hoe ze te gebruiken. Vooral ook dat de meeste oliën die ik vroeger gebruikte (en de manier waarop) niet zo gezond waren, als ik dacht. 

Wat is eigenlijk een essentiële olie?

Heel in het kort: 

Elke plant (of bloem, boom of knol) heeft essentiële unieke bestanddelen die helpen om bijvoorbeeld gezond te blijven (immuunsysteem), zich te beschermen tegen aanvallers of juist insecten aan te trekken om zich voort te kunnen planten door bestuiving.

Door deze bestanddelen op de juiste manier te verzamelen en verwerken, blijft ook de natuurlijke kracht van deze oliën bewaard. Deze is, vanwege de concentratie van al die bestanddelen in een flesje, nog vele malen groter dan de therapeutische kracht van bijvoorbeeld kruiden. Omdat elke plant andere eigenschappen heeft, en elk onderdeel van de plant ook, zijn er heel veel verschillende essentiële oliën op de markt. 

Er zijn zo veel essentiële oliën… wat is nou een goede?

 Ja, er zijn heel veel essentiële oliën (ook wel etherische olie genoemd) op de markt, met soms grote verschillen in prijs en vooral ook in kwaliteit.  

Met zo’n olie denken we vaak ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, maar niets is minder waar. 

Als je op de verkeerde manier gebruik maakt van een essentiële olie, of als de olie niet zo zuiver is als jij denkt, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je gezondheid.

Veel oliën op de markt zijn synthetisch, of er zijn bepaalde bestanddelen aan toegevoegd om het bijvoorbeeld nóg lekkerder te laten ruiken. Ook worden oliën goedkoper gemaakt door ze te verdunnen met een neutrale olie, of door deze te mengen met een goedkopere, ongeveer gelijk ruikende of synthetische variant.
Onze wetgeving is zodanig, dat zelfs dan er ‘100% natuurlijk’ of iets dergelijks op het etiket mag staan. En ja, dan denk jij een goede kwaliteit olie te kopen. Toch?

Het verwerken van een olie op een dergelijke manier, betekent dus dat zo’n olie niet meer puur (zuiver) is, en (vrijwel) geen therapeutische waarde meer heeft. Van synthetisch vervaardigde essentiële olie (denk ook aan luchtverfrissers, geurkaarsen en essences en parfums) kun je zelfs klachten krijgen zoals huidaandoening, vergiftiging, en luchtwegproblemen.

Daarom is het belangrijk om alleen pure, zuivere, essentiële oliën te gebruiken, van planten die onbespoten zijn, en groeien onder de meest optimale condities!

Een paar tips om mee te nemen bij je aankoop

  1. Als alle oliën van een bepaald merk (ongeveer) dezelfde prijs hebben, of een olie echt heel goedkoop is, dan kan dat nooit zuivere olie zijn. De ingrediënten van een echt zuivere olie verschillen nou eenmaal flink van prijs, en het winnen van de olie is een kostbaar proces, waardoor bijvoorbeeld een rozen olie toch echt flink duurder zal behoren te zijn dan bijvoorbeeld een citroen olie.
  2. Een essentiële olie hoort eigenlijk in een donker (bruin of blauw) glazen flesje verkocht te worden. Olie in een licht flesje zal sneller bederven door het uv-licht (of is simpelweg synthetisch, want dan maakt de verpakking niet zo uit), en plastic wordt  vaak aangetast door een goede olie (dus dan weet je meteen dat het geen zuivere olie is).
  3. Bekijk het etiket goed, staat er op welke ingrediënten er in zitten, de Latijnse naam van het ingrediënt, waar deze vandaan komen? Staat er op hoe het product is getest, en hoe je het kunt gebruiken? Heeft de fabrikant een website waar je kunt achterhalen waar en hoe de ingrediënten worden gekweekt / geoogst / verwerkt?

Zoals je weet, werk ik met de oliën van DõTERRA.
Deze zijn werkelijk zuiver, schoon en van therapeutische kwaliteit. Kortom, het zijn oliën die ik (bijna allemaal) gewoon ‘durf’ te eten en drinken! En dat is best verrassend voor sommigen… heerlijke olie in mijn water, of in gebak of hartige gerechten. Met echt zuivere olie kan dat! Want de oorspronkelijke plant (of vrucht of wortel) eten we toch ook vaak? Oké, daarover een andere keer meer (recepten volgen)!

Ik vind mijn gezondheid het beste waard! En jij?

1 gedachte over “Hoe zuiver is jouw olie?”

  1. Pingback: De kracht van natuurlijke geur - Zichtbaar in je kracht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *